Đurić: ZSO direktno povezana sa Srbijom

© Foto : Tanjug/MARKO DJOKOVICDirektor Kancelrije Kosovo i Metohija Marko Đurić
Direktor Kancelrije Kosovo i Metohija Marko Đurić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da će Zajednica srpskih opština imati konkretna izvršna ovlašćenja, da će zaposleni imati status državnih službenika, što znači da je ZSO javna institucija, kao i da će biti finansirana direktno iz Srbije, a oslobođena svih poreza, carina i dažbina institucija iz Prištine.

„To što su ponavljali albanski političari, da ZSO neće biti ništa više od nevladine organizacije — palo je u vodu pred tekstom usaglašenim između našeg i pokrajinskog premijera“, rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

Most u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Tekst sporazuma o ZSO

On je naglasio da je ZSO, kao temelj opstanka srpskog naroda na KiM, dobila svoj politički i formalni temelj u sporazumu koji je juče usaglašen u Briselu.

Zaposleni u ZSO imaće status državnih službenika, i to je upisano u principe sporazuma i znači da je „Zajednica i zvanično javna institucija“.

„To govori o ovlašćenjima — ZSO će imati političke organe karakteristične za autonomne celine, Skupštinu koja će donositi političke odluke i samostalno odlučivati o sadržini Statuta, samostalno će ga i usvojiti…“, kazao je Đurić.

Naglasio je da ZSO ima nešto što nikada nijedna institucija u prethodnih 15 godina nije imala, a to su direktne institucionalne veze sa Srbijom.

„ZSO, i tako napismeno stoji, biće direktno finansirana od strane Republike Srbije, a mi ćemo otvoriti vrata i za međunarodne donacije za šta je već iskazano interesovanje“, rekao je Đurić.

ZSO će, kako je dodao, imati i Veće, kao izvršni organ zajednice, koje će sprovoditi odluke Zajednice koje donosi Skupština, a odluke će biti izvršne i obavezujuće za građane na teritoriji Zajednice.

Ljubomir Marić - Sputnik Srbija
Marić: Nećemo ostaviti na cedilu Srbe van ZSO

„Taj bord će biti oslonjen na jaku administraciju, sačinjenu od ljudi koji imaju status državnih službenika“, kazao je Đurić.

Dodao je da će ZSO u ekonomskom smislu biti samostalna, izuzeta od poreza, carina i bilo kakvih dažbina institucija iz Prištine.

Snabdevanje i prekidač za struju ostali u našim rukama

Energetski sistem na severu Kosova i Metohije ostao je u našim rukama, kao i prekidač za struju, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i naglasio da je to velika pobeda Srbije.

Elektroprivreda Srbije (EPS) će nastaviti preko svojih ćerki kompanija da snabdeva i distribuira struju stanovnicima na severu KiM, rekao je Đurić na konferenciji za medije, povodom postignutih dogovora u Briselu.

On je dodao da je najviše strepeo zbog ekonomskih i političkih posledica sporazuma o energetici, ali je istakao da je energetski sistem na severu Kosova i Metohije ostao u našim rukama, što je velika pobeda Srbije.

Još se ne zna da li će Vučić pozitivno odgovoriti na poziv Ukrajine, da 8. maja bude u Kijevu - Sputnik Srbija
Mogerinijeva: Svaka čast Vučiću i Mustafi

Đurić je rekao da treba učiniti sve da ćerke kompanije EPS-a budu ekonomski održive i da se poboljša naplata struje na severu KiM.

„Snabdevanje i prekidač za struju će biti u našim rukama i to je velika pobeda za Srbiju“, istakao je Đurić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala