Od Rusije i EU zavisi budućnost Evrope

© Sputnik / Sergej Subotin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Čižov
Vladimir Čižov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Postizanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu u julu dokazuje da Rusija i EU mogu da se dogovaraju, ali ukrajinska kriza je stavila strane pred pitanje o budućnosti Evrope, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.
Zastave EU - Sputnik Srbija
EU ubrzava prijem novih članica zbog Rusije?

„Mogu li Rusija i EU kao i ranije voditi pregovore i postizati sporazum u atmosferi poverenja? Naravno da mogu. Nedavno postignuti sporazum o iranskom nuklearnom programu to jasno dokazuje. Međutim, to što je danas na dnevnom redu još je značajnije od iranskog nuklearnog programa. To je pitanje evropskog kontinenta, čiji je deo kako EU tako i Rusija“, rekao je Čižov, govoreći na diskusiji o odnosima Rusije i EU na Evropskom forumu Alpbah u Austriji.

„Ukrajinska kriza je, na kraju krajeva, pred nas postavila pitanje da li Rusija i EU zaista mogu i žele da stvore nedeljiv panevropski sistem bezbednosti i ekonomije, koji će implementirati scenario saradnje u interesima svih — ili smo osuđeni da idemo različitim putevima“, izjavio je Čižov.

Nemačka kancelarka Angela Merkel tokom posete  Beogradu - Sputnik Srbija
EU za sada ne može ukinuti sankcije Rusiji, ali želi saradnju

Prema njegovim rečima, problemi u odnosima između Rusija i EU bili su posledica „sistemskih grešaka“ koje su se nakupljale do 2014. godine. Između ostalog, EU je predlagala rešenja Rusiji po nizu pitanja koje je ona morala ili da prihvati u celini ili da ih odbije.

„Nažalost, ukrajinska kriza je ojačala našu predstavu da strateško partnerstvo sa EU ostaje uglavnom kao parola — naizgled svetluca, ali je prazna i neiskrena“, smatra Čižov.

„Treba da se trudimo da vodimo poslove kao i obično, kao da se ništa nije desilo. Prosto ’resetovanje‘ odnosa neće eliminisati postojeće sistemske greške u njima. Odnosi treba da postanu istinsko partnerstvo ravnopravnih koji će sistematski i pažljivo razmatrati i rešavati međusobne probleme“, dodao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala