Sedmoro uhapšeno zbog krijumčarenja stradalih izbeglica

© AFP 2023 / DIETER NAGLKamion u kome su pronađena tela izbeglica u Austriji
Kamion u kome su pronađena tela izbeglica u Austriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policija je uhapsila krijumčare ljudi koji su krivi za smrt 71 izbeglice, čija tela su nađena juče u kamionu hladnjači na auto-putu kod austrijskog mesta Parndorf.

U kamionu hladnjači u kojem su na auto-putu kod austrijskog mesta Parndorf pronađena tela 71 izbeglice, bilo je 59 muškaraca, osam žena i četvoro dece, od kojih jedna devojčica stara godinu do dve, konačni je bilans tragedije koji je danas saopštila austrijska policija.

Direktor policije pokrajine Burgenland Hans Peter Doskocil je na konferenciji za novinare objavio da je u vezi sa tim slučajem mađarska policija uhapsila sedmoro ljudi, koji se sada nalaze u pritvoru.

On je dodao da je među žrtvama, koje su najverovatnije preminule od gušenja, bila i grupa sirijskih izbeglica, što je policija zaključila po tome što su u kamionu pronađeni sirijski putni dokumenti.

Bečki dnevnik „Kronen cajtung“ naveo je ranije da je opsežna policijska akcija, sprovedena u saradnji sa mađarskom policijom, dovela do hapšenja tri osobe u Mađarskoj, ali je kanije objavljeno da je uhapšeno sedmoro.

Prema rezultatima istrage, hladnjača od 7,5 tona je u ranim jutarnjim satima u sredu krenula iz Budimpešte, a oko devet sati pre podne bila je na mađarsko-austrijskoj granici, koju je prešla tek tokom noći.

Kamion u kome su se ugušili migranti u Austriji - Sputnik Srbija
U kamionu pronađen 71 leš

U četvrtak rano ujutro, između pet i šest sati, kamion je ostavljen u zaustavnoj traci na auto-putu A4 kod austrijskog mesta Parndorf.

U kamionu, koji su krijumčari koristili za prebacivanje ilegalaca, koji je prekontrolisan nakon dužeg stajanja u zaustavnoj traci auto-puta kod mesta Parndorf, pronađeno je 71 telo.

Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, nastradale izbeglice su odrasle osobe, muškarci i žene, a nije bilo dece.

Kamion je u četvrtak ostavljen u zaustavnoj traci na auto-putu A4. Službenici kompanije „Asfinag“, koji rade na održavanju puteva, prijavili su policiji da jedno vozilo duže vremena stoji u zaustavnoj traci na auto-putu, pa su čuvari reda pošli u kontrolu.

Prilikom otvaranja kamiona otkriven je veliki broj ljudskih tela, izbeglica koje su se ugušile tokom vožnje.

Migranti - Sputnik Srbija
Migranti pronađeni u Austriji se ugušili (video)

Tragovi unutrašnjosti kamiona pokazuju da su žrtve pokušavale da otvore vrata, ali da im to nije uspelo. Tako je u kabini, na strani suvozača, pronađena pukotina, koju su izbeglice napravile u pokušaju da se izbave iz kamiona.

Kamion je bio u vlasništvu jednog slovačkog preduzeća za prerađivanje mesa, čiji je vlasnik češki ministar finansija i vicepremijer Andrej Babiš, inače po nacionalnosti Slovak, ali ga je, prema dostupnim informacijama, jedan Rumun legalno otkupio i prijavio u Mađarskoj, u gradu Kečkemet, pa je kamion imao mađarske tablice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poručilo je da neće tragati samo za krijumčarom, već i za osobama koje stoje iza ove ilegalane radnje, jer se pretpostavlja da se radi o organizovanoj bandi krijumčara, čiji šefovi se nalaze u Rumuniji.

U Austriji, kao i širom Evrope, ova tragedija je potresla javnost, a pojedini političari govorili su čak i o masovnom ubistvu, te je zatraženo da se pojača borba protiv krijumčara ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala