Kako su ukrajinski i zapadni mediji naduvali priču o ruskim vojnicima u Donbasu

© NewsTeam / Uđi u bazu fotografijaRuske specijalne anti-terorističke jedinice
Ruske specijalne anti-terorističke jedinice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinski i zapadni mediji poslednjih dana aktivno šire informacije iz izvesnog izveštaja koji potvrđuje navodnu smrt ruskih vojnika u Donbasu. Povod za dizanje buke postala je nota objavljena na malo poznatom sajtu na koji se bez provere istinitosti izvora pozvao ugledni list „Forbs“.
Put pored rusko-ukrajinske granice. - Sputnik Srbija
Kremlj: Nema ruske vojske u Donbasu

Sumnjivi članak na malo poznatom sajtu pod imenom „Poslovni život“ dao je mogućnost mnogim ukrajinskim, pa i uglednim zapadnim medijima da ponovo progovore o „ruskoj agresiji u Donbasu“. Buka se ne stišava već nekoliko dana, a histeriju je izazvao članak u „Forbsu“, autora Roderika Gregorija.

Prema njegovim podacima, zahvaljujući ukrajinskom listu „Novi region“ on je otkrio da je na ruskom sajtu „Poslovni život“ bila objavljena skandalozna vest. U njoj je bez pozivanja na neki izvor napisano da je navodno prema izveštaju Vlade Rusije predviđena kompenzacija za porodice poginulih ruskih vojnika u Donbasu, kao i za vojnike koji su bili navodno ranjeni na istoku Ukrajine. Na sajtu su bili navedeni podaci da je navodno poginulo 2.000 ljudi, a da je 3.200 vojnika ranjeno. Vest je ubrzo bila povučena sa sajta. Po mišljenju Pola Roderika Gregorija to je uradila „ruska cenzura“.

Pol Roderik Gregori, bez obzira na sumnjivi izvor, napisao je da se u vesti navode „zvanični podaci o broju ruskih vojnika, onih ubijenih i onih koji su postali invalidi u istočnoj Ukrajini“. Članak u „Forbsu“ je postao izvor za veliki broj drugih medija. Mnogi od njih smatraju da su podaci bili „slučajno“ objavljeni, a u vestima proizašlim iz članka u „Forbsu“ navode se i slični materijali pojedinih ukrajinskih medija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala