Đurić: 5:0 za Srbiju, peti poen otvaranje poglavlja

© Sputnik / Radoje PantovićMarko Đurić, direktor Kancelarije za KiM
Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je rezultat današnje runde pregovora Beograda i Prištine u Briselu 5:0 za Srbiju, a da je, uz četiri potpisana sporazuma, peti trijumf podrška za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

„Kada sportskim žargonom kažem da je rezultat 5:0 za Srbiju, mislim na četiri sporazuma (koji su večeras potpisani u Briselu) i peti poen — činjenicu da će Srbija konačno sigurno dobiti neuporedivo veću podršku za evrointegracije, uključujući i otvaranje poglavlja“, rekao je Đurić za TV B92.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Čestitam formiranje Zajednice srpskih opština (video)

Upitan da obrazloži šta sadrže sporazumi o ZSO, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, koji su potpisani u Briselu, Đurić je rekao da će Zajednica srpskih opština imati ozbiljna izvršna ovlašćenja, svog predsednika i skupštinu i direktne veze sa Srbijom.

Kada je reč o formiranju ZSO, Đurić je naveo da je za izradu Statuta ZSO na raspolaganju četiri meseca i da će i to biti izazovni razgovori, ali da je glavni politički dogovor postignut.

Govoreći o sporazumu o energetici, Đurić je ocenio da je to bio „majstorski i gotovo filigranski“ rad premijera Srbije i delegacije, jer u sporazumu pitanje imovine ni na koji način nije prejudicirano, a dobili smo našu kompaniju za snabdevanje i našu kompaniju za distribuciju.

Pregovori u Briselu - Sputnik Srbija
Dogovor: Srbija će imati telekomunikacionu kompaniju na KiM

Kada je reč o telekomunikacijama, Đurić je ponovio da će „Telekom“ moći nesmetano da radi na teritoriji Kosmeta i da će svi korisnici usluga moći da nastave, bez dodatnog plaćanja i međunarodnog pozivnog broja, normalno da razgovaraju.

Upitan o sporazumu o mostu na Ibru, Đurić je rekao da je postignuto rešenje koje prvi put jasno utvrđuje razgraničenje Južne i Severne Mitrovice.

„Ulica kralja Petra biće potpuno i trajno zatvorena za saobraćaj, to će biti nova mitrovačka Knez Mihailova. Građani Severne Mitrovice mogu da budu veoma zadovoljni“, rekao je Đurić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala