Dačić: Bez Kosova u Unesku samo uz pomoć drugih zemalja

© AFP 2023 / ALEKSI TUOMOLAIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić veruje da Srbija može, diplomatskim putem, da spreči učlanjenje Kosova u Unesko u novembru, aktiviranjem, kako kaže, što više zemalja koje bi bile na našoj strani.

Dačić, koji učestvuje na Prvoj konferenciji država strana Ugovora o trgovini naoružanjem, koja se održava u Kankunu u Meksiku, rekao je i da je, čitajući današnje vesti, video i izjavu direktorke Uneska Irine Bokove, koja je prokomentarisala da je uništavanje drevnog grada Palmire, koji je pod zaštitom Uneska — ratni zločin, preneo je Tanjug.

Aleksej Lidov - Sputnik Srbija
Lidov: Kosovo će biti primljeno u Unesko

„Ja bih samo pitao generalnog sekretara Uneska, o čemu sam ja govorio u proteklih desetak dana i u Savetu bezbednosti? Znači, kad ISIL uništava ono što je pod zaštitom Uneska, onda je to ratni zločin, a kada Kosovo uništava spomenike koji su srpska kulturna baština i svetska kulturna baština, onda za to treba da dobije nagradu — da postane član Uneska“, ocenio je Dačić.

„Želim da se jasno kaže da je sve to u stvari zločin prema našem kulturnom nasleđu, a ne da se prave dvostruki standardi, što se najbolje može videti, nažalost, na primeru Kosova, na primeru jednog ovakvog zahteva za prijem u Unesko“, rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je naglasio da zamenik kosovskog premijera Hašim Tači nije u pravu kada kaže da je učlanjenje Kosova u Unesko u skladu sa Briselskim sporazumom.

„Hašim Tači to sve koristi kao pokušaj da na ’mala vrata‘, bez saglasnosti Srbije, zloupotrebi ono o čemu smo razgovarali i što smo se dogovarali u Briselu. O ovome u Briselu nikada nije razgovarano, tema srpskog kulturnog nasleđa tek treba da bude tema dnevnog reda. Bez ikakvog dogovora u Briselu, oni su podneli zahtev za prijem. To je izvrdavanje dogovora“, rekao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, Tači bi trebalo malo da razmisli dokle će više da izigrava „superstara“ na međunarodnim forumima i u davanju intervjua, a da o tim temama ne sme da razgovara „oči u oči“ sa Srbijom.

Kada je reč o najavi Prištine da će u Briselu biti postignut dogovor o Zajednici srpskih opština, Dačić je rekao da je taj sporazum trebalo da bude potpisan na prethodnim razgovorima, ali da je prištinska strana bila protiv toga.

„Ako su oni promenili stanovište, onda će taj sporazum biti potpisan. Beograd je zadovoljan tim sporazumom, jer se njime definiše Zajednica srpskih opština, koja može da artikuliše interese srpskog naroda. Prema tome, to su sve oblande za prištinsku javnost. Mora nekako da se obrazloži da su oni nešto dobili. Šta su dobili? To smo potpisali još pre dve godine. U stvari, jedino što su dobili, to je Specijalni sud za ratne zločine, a nek vide šta će s tim“, istakao je Dačić.

Izbori nisu potrebni, ali o tome odlučuje Vučić

Panorama Prištine - Sputnik Srbija
Za članstvo Kosova u Unesku lobira 15 zemalja

Dačić smatra da vanredni parlamentarni izbori nisu potrebni, ali napominje da je premijer Aleksandar Vučić taj koji odlučuje kad će izbori biti održani.

„Ako želi da ih raspiše, neka ih raspiše. Ja ne mogu da ga sprečim, niti imam bilo kakvu nameru da to radim… O tome ne treba da razmišljam, jer ja ne odlučujem. O tome on odlučuje. Ako želi moje mišljenje, moje mišljenje je da oni nisu potrebni, zato što ne postoji nikakva politička, ni ustavna kriza koja bi trebalo da se razreši izborima“, kazao je Dačić, koji je i prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije.

Dačić je istakao da se bavi stvarima koje su od značaja za državu i da ga ta pitanja „mnogo ne dotiču“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala