Rusija blokira Vikipediju zbog članaka o drogi?

© AFP 2023 / LIONEL BONAVENTUREVikipedija
Vikipedija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska federalna agencija za nadziranje komunikacija, informativnih tehnologija i masovnih medija „Roskomnadzor“ upozorava da će blokirati Vikipediju, ukoliko ona sa svog sajta ne ukloni stranicu o metodama pripreme droge. „Roskomnadzor“ ističe da želi da izbegne blokiranje poznatog sajta, ali da je izbor na Vikipediji.

„Time što ne želi da ukloni članak o tome kako se prave narkotici, Vikipediji preti blokada zbog ugrožavanja interesa mnogobrojnih korisnika ruske verzije sajta“, ističe se u saopštenju „Roskomnadzora“.

Ruski sud Astrahanske oblasti uputio je 25. juna „Roskomnadzoru“ svoju odluku kojom zabranjuje širenje informacija na sajtu koje se odnose na postupke za dobijanje opojnih supstanci.

Ukoliko sudski nalog ne bude poštovan, „Roskomnadzor“ će biti primoran da komunikacionim operaterima naredi da blokiraju stranice na čitavoj teritoriji Rusije, objavila je agencija na ruskoj društvenoj mreži „Vkontakte“.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle godine da će Rusija blokirati sve sajtove koji promovišu nasilje i ekstremizam, jer je to prema ustavu RF zabranjeno.

Rusija je 2014. godine usvojila zakon kojim je precizirano da su svi sajtovi i veb-stranice koje u proseku posećuje više od 3.000 korisnika dnevno u obavezi da se registruju u „Roskomnadzoru“. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala