Naučnici „isključili“ gene gojaznosti

© Flickr / Tony AlterGojazna žena
Gojazna žena - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naucnici sa Masačusetskog tehnološkog univerziteta (MIT) uspeli su da „isključe“ mehanizam za debljanje koji pojedine ljude čini sklonijim gojaznosti od ostatka populacije. Eksperimenti su sprovođeni na laboratorijskim miševima, a ispitivanja su pokazala da su pojedine jedinke mršavile i tokom sna.

Rezultati istraživanja, koje je objavljeno na sajtu „New England Journal of Medicine“. pokazala su da genom, poznatiji kao FTO, daje odgovor na to kako dolazi do taloženja masnoće u ćelijama, što će pomoći u lečenju prekomerne gojaznosti, bolesti od koje pati oko 500 miliona ljudi. 

Dijeta (ilustracija) - Sputnik Srbija
Dijete izazivaju bolesti bubrega i zglobova
Jedan od autora istraživanja Manolis Kelis rekao je da je njegov tim ustanovio vezu između gena IRX3 i IRX5 i da je uz pomoć tehnologije DNK CRISPR/Cas9 uspeo da uspostavi „prekidač“ između njih koji paljenjem i gašenjem ili taloži ili sagoreva masnoću.

Genom FTO, dodaje Kelis, može se tumačiti i kao najodgovorniji za sakupljanje i trošenje energije u organizmu.

„Tradicionalno se na gojanzost gledalo kao na rezultat disbalansa između količine unete hrane i adekvatne potrošnje kalorija, međutim takva tačka gledišta u potpunosti zanemaruje genetiku i metabolizam pojedinca“, objašnjava on.

Trenutno, naučnici traže partnere kako bi komercijalizovali svoje istraživanje, koje bi doprinelo borbi protiv gojaznosti i eventualnom pronalasku leka za tu bolest.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala