Bećković: Arsen je stavio tačku na vreme umiranja

© Tanjug / TANJA VALIC Kantautor Arsen Dedić
Kantautor Arsen Dedić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čini mi se da nije preminuo samo Arsen Dedić, nego da je pre njega nestao čitav jedan svet koji je njega obožavao, on je samo stavio tačku na vreme umiranja, kaže za Sputnjik Dedićev dugogodišnji prijatelj, akademik Matija Bećković, po kojem je Arsen svome sinu dao ime.

Svirao je od osme, a na Muzičkoj akademiji diplomirao 1964. godine. Ostaće zapamćen kao kompozitor, pesnik, aranžer, tekstopisac, kantautor, autentični začetnik autorske pesme i literarne šansone. Oni koji su imali sreće da se druže s njim pamtiće ga i kao dobrog prijatelja. Među njima je akademik Matija Bećković, koji za Sputnjik kaže da je Arsen stavio tačku na vreme umiranja sveta koji nestaje.

Arsen Dedić - Sputnik Srbija
Preminuo Arsen Dedić

„On je naš prvi moderni pesnik u onom smislu da nije samo pisao, već i komponovao i pevao. Njegov raskošni dar je bio takav da mi se činilo da je mogao biti naš Bob Dilan ili Džon Lenon. Sve što je napisao je jedna pesma, jedna melodija, koja je trajala toliko decenija. Bio je član udruženja književnika, višestruko nadaren, neodoljiv i duhovit“, kaže Bećković.

Upoznali su se pre više od pola veka u Beogradu, gde je Dedić služio vojsku. Družio se sa ljubimcem Beogradske publike, duhovitim Dalamtincem koji je i svoj prvi koncert održao u glavnom gradu Jugoslavije. U razgovoru za Sputnjik Matija Bećković podseća da je Arsen Dedić komponovao melodije na njegove stihove — pesme „Dva prijatelja“ i „Vera Pavladoljska“.

„Bio je toliko slavan da su svi mislili da ih je on i napisao“, priseća se uz osmeh akademik Bećković.

Dodaje da se autor iz Hrvatske izdvajao među svojim kolegama i zato što je pratio modernu poeziju, najviše po svom daru i duhu, ali i po publici koja ga je nosila na rukama.

Bećković je poznavao i Dedićeve roditelje, oca Jovana i majku Jelku. Sa Arsenijem, kako mu je kršteno ime, družio se uglavnom u Beogradu jer, kaže Bećković, Arsen se rodio u Šibeniku, živeo u Zagrebu, a proslavio u Beogradu. Dodaje da ih je rat delimično razdvojio na neko vreme, ali da ih je više razdvajala Arsenova bolest.

„Kad je došao u Beograd, posle takozvanog rata, kad god bi otišao iza zavese, ja sam mislio da se neće vratiti. Živeo je na ivici više od dve decenije. Čini mi se da nije preminuo samo Arsen Dedić, nego da je pre njega nestao čitav jedan svet koji je njega obožavao. On je samo stavio tačku na vreme umiranja“, kaže za Sputnjik Dedićev dugogodišnji prijatelj.

„Ono što je on, to nisam izgubio. Izgubio sam prijatelja i jednog od najomiljenijih ljudi iz moje mladosti, ali ono što je on uradio nismo izgubili. To će možda smrt samo da uveća“, zaključio je Bećković.

Sa velikim brojem nagrada i priznanja, sa obimnim umetničkim opusom od preko 30 albuma, Arsen Dedić radio je do poslednjeg dana. Ostaće upamćen i kao autor 30 knjiga. Govorio je ruski, italijanski i engleski jezik.

Jedan od najomiljenijih muzičara sa prostora bivše Jugoslavije ostaće zapamćen po nebrojenim hitovima koje su slušale sve generacije, filmskoj i muzici za decu.

Arsen Dedić preminuo je u ponedeljak u Zagrebu u 78. godini.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala