Kinezi osvajaju tamnu stranu Meseca

© Flickr / NASA's Marshall Space Flight CenterMoon-SeriesThese were taken with a Canon EOS700D at iso100, attached to a Takahashi TSQ106ED (106mm refractor) with 0.73 reducer, giving a focal length of 387mm.
Moon-SeriesThese were taken with a Canon EOS700D at iso100, attached to a Takahashi TSQ106ED (106mm refractor) with 0.73 reducer, giving a focal length of 387mm. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izgleda da će Kinezi otići na tamnu stranu Meseca pošto su njihovi naučnici uspešno testirali elektroenergetski sistem nosača rakete „Dugi marš 5“, koji će biti upotrebljen za misiju na Mesec nazvanu „Čang-5“ 2017. godine, javila je Sinhua.

Motori rakete su pokrenuti sa zemlje, što je dobar finalni test pre lansiranja planiranog za narednu godinu, saopštila je Državna uprava za nauku, tehnologiju i industriju za narodnu odbranu.

Tamna strana Meseca - Sputnik Srbija
Spektakularno: Tamna strana Meseca (video)

Kina ima cilj da postane prva zemlja koja će da sleti na Mesečevu stranu koja se ne vidi sa zemlje i izgradi kamp za astronaute u narednih nekoliko godina. Misija predviđa i izradu sondi na toj strani Meseca, test prenosa podataka i komunikacionih sposobnosti…

O takozvanoj tamnoj strani Meseca ne zna se mnogo i ona nikada nije dovoljno istražena.

Američki astronaut Džek Šmit predložio je da se ona istraži 1970. godine, ali je NASA njegov predlog odbila, navodeći da je strana koja se ne vidi sa Zemlje neravna i opasna, podseća kineska Državna uprava.

Kina je spremna da sarađuje sa drugim zemljama u vezi sa ovom misijom, ali je problem u tome što je NASA zabranjeno da radi s Kinom. Kineska nacija je, pored ruske i američke, jedina koje je sletela na Mesečevu površinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala