Tenkisti ispunili obećanje dato novinarki Sputnjika (video, foto)

© Sputnik / Olivera IkodinovićSrpski tenkisti sa novinarkom Sputnjika Oliverom Ikodinović na vojnom poligonu u Alabinu
Srpski tenkisti sa novinarkom Sputnjika Oliverom Ikodinović na vojnom poligonu u Alabinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici Vojske Srbije plasirali su se u finale Tenkovskog biatlona Međunarodnih vojnih igara koje se održavaju u Alabinu.

Pre dve nedelje srpski tenkisti koji su se takmičili na Međunarodnim armijskim igrama, obećali su novinarki Sputnjika vožnju tenkom po poligonu Alabino, ukoliko doguraju do finala. Obećano — ispunjeno!

Naši tenkisti plasirali su se u finale najatraktivnijeg takmičenja na prvim Međunarodnim armijskim igrama u Rusiji, i tako stali rame uz rame sa tenkistima Rusije, Kine i Kazahstana. Provozali smo se na tenku i zajedno se radovali dok smo slušali glavnog sudiju, general-majora Vojske Ruske Federacije Evgenija Poplavskog:

„Ruska ekipa prošla je štafetu za 73 minute i 30 sekundi i osvojila je prvo mesto“.

Međunarodne vojne igre - Rusija i Kina favoriti u takmičenju artiljeraca - Sputnik Srbija
Štafetna trka preko minskih polja (foto)

Drugu poziciju zauzeli su kineski tenkisti, koji su prešli trasu za 77 minuta i 32 sekunde. Na trećem mestu je ekipa iz Kazahstana, sa rezultatom 78 minuta i 18 sekundi, a četvrti su stigli srpski vojnici, koji su prošli trasu za 83 minute i 23 sekunde. Već u subotu, 15. avgusta, četiri najbolje ekipe podeliće megdan na poligonu Alabino, u Moskovskoj oblasti. Žreb je odlučio da srpski vojnici startuju na tenku zelenih oznaka, Rusi sa crvenom zastavicom, Kinezi sa plavom, a Kazahstanci sa žutom.

Borba na „terenu“ je bila žestoka, a atmosfera na tribinama uzavrela. Neizvesnost je stvarala nervozu, a svaki pogodak u metu neizmernu radost. „Srce će mi stati“, „Ko će ovo preživeti?!“, samo su neki od komentara koji su se čuli na tribinama.

U odnosu na raniju fazu individualnih trka, kada se svaka posada takmičila na sopstvenom tenku, u polufinalu je vožena štafeta, što znači da su se posade smenjivale na jednom borbenom vozilu. Svaka država-polufinalista morala je da prođe tri kruga. Po završetku prvog kruga posada je predavala tenk drugoj posadi, a druga trećoj.

© Sputnik / Olivera IkodinovićEkipa Srbije na cilju vojnog poligona u Alabinu, Rusija
Ekipa Srbije na cilju vojnog poligona u Alabinu, Rusija - Sputnik Srbija
1/4
Ekipa Srbije na cilju vojnog poligona u Alabinu, Rusija
© Sputnik / Olivera IkodinovićNaši tenkisti su ponosno raširenom srpskom trobojkom
Naši tenkisti su ponosno raširenom srpskom trobojkom - Sputnik Srbija
2/4
Naši tenkisti su ponosno raširenom srpskom trobojkom
© Sputnik / Olivera Ikodinović Srpska ekipa na tribinama vojnog poligona
Srpska ekipa na tribinama vojnog poligona - Sputnik Srbija
3/4
Srpska ekipa na tribinama vojnog poligona
© Sputnik / Olivera IkodinovićEkipa Srbije na cilju vojnog poligona u Alabinu, Rusija
Ekipa Srbije na cilju vojnog poligona u Alabinu, Rusija - Sputnik Srbija
4/4
Ekipa Srbije na cilju vojnog poligona u Alabinu, Rusija
1/4
Ekipa Srbije na cilju vojnog poligona u Alabinu, Rusija
2/4
Naši tenkisti su ponosno raširenom srpskom trobojkom
3/4
Srpska ekipa na tribinama vojnog poligona
4/4
Ekipa Srbije na cilju vojnog poligona u Alabinu, Rusija

U polufinalu je učestvovalo osam reprezentacija, a iz daljeg takmičenja ispale su ekipe Indije, Kirgistana, Tadžikistana i Jermenije, prošlogodišnjeg vicešampiona. Tenkovi su jurili punom brzinom, u pokretu su gađali mete.

Obučenost nišandžija imala je bitan uticaj na ishod trke, jer su timovi za svaki promašaj iz topa ili spregnutog mitraljeza morali da voze takozvane kaznene krugove, od po 500 metara.

Ipak, glavni kriterijum za ocenu tima bilo je vreme za koje pređu trasu, a svako nepravilno prevazilaženje prepreka i narušavanje pravila podrazumevalo je kazneno vreme od 10 do 60 sekundi, u zavisnosti od „težine“ greške.

Dužina jednog kruga iznosila je nešto više od četiri kilometra. I najmanja greška mogla je tim da košta ispadanja iz daljeg takmičenja. Tenkovi su skakali, leteli, plovili, plesali, a u jednom trenutku su se i okrznuli. Od „sudara“ sa Jermencima, Indijcima su spale gusenice sa tenka i oni su morali da se oproste od daljeg takmičenja.  

Srbija je imala i veliku podršku sa tribina, a čini se da je najvatreniji navijač srpske ekipe bio petogodišnji Griša, koji je na biatlon došao sa roditeljima i mlađom sestrom.

© Sputnik / Olivera IkodinovićNajvatreniji navijač srpske ekipe, petogodišnji Griša sa svojim ocem i novinarkom Sputnjika Oliverom Ikodinović
Najvatreniji navijač srpske ekipe, petogodišnji Griša sa svojim ocem i novinarkom Sputnjika Oliverom Ikodinović - Sputnik Srbija
Najvatreniji navijač srpske ekipe, petogodišnji Griša sa svojim ocem i novinarkom Sputnjika Oliverom Ikodinović

„Serbija, Serbija!“, uzvikivao je mali Griša, svaki put kad je ugledao srpske tenkiste. Oni mu se, kaže, najviše sviđaju.

Srpski vojnici su se zaista borili svim srcem i dušom.  Posle napete, neizvesne i žestoke borbe stigli su do cilja i ponosno, na tenku, raširili srpsku trobojku. Sada ih čeka teško finale.

Finalu Tenkovskog biatlona i ceremoniji zatvaranja prvih Međunarodnih armijskih igara prisustvovaće i delegacija Srbije, koju će predvoditi ministar odbrane Bratislav Gašić.

Interesovanje za ovaj događaj je ogromno, a kako nezvanično saznajemo do sad je prodato više od 16.000 karata.

Prve u istoriji Međunarodne armijske igre održavaju se u Rusiji, od 1. do 15. avgusta, na 11 poligona, od Novosibirska do Kaspijskog mora. U takmičenju učestvuje 57 ekipa, oko 2000 vojnika u 14 disciplina iz 17 zemalja.

U disciplini Tenkovski biatlon takmičilo se 13 država.   

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala