SAD razmotraju slanje kopnenih snaga u Irak

© Flickr / The U.S. ArmyAmeričko bombardovanje Iraka
Američko bombardovanje Iraka - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD bi mogle da razmotre pitanje upućivanja kopnene vojske u Irak ukoliko u nekoliko narednih meseci tamo ne bude napretka kada je reč o bezbednosti, izjavio je u sredu načelnik Kopnene vojske SAD, general Rejmond Oderno.

Tokom brifinga u Pentagonu Oderno se kategorički založio protiv američke kopnene operacije u Iraku, usmerene protiv Islamske države. Ipak, priznao je on, „ako tokom narednih nekoliko meseci ne bude napretka, moraćemo da razmotrimo to pitanje“. Prema njegovim rečima, „to ne znači da će kopnena vojska biti upućena tamo“, ali je Vašington dužan da razmišlja o takvoj mogućnosti.

Novinare je interesovalo da li je reč samo o Iraku ili i o Siriji.

„Rekao bih da je reč pre svega o Iraku“, precizirao je general.

Situaciju u toj zemlji Oderno je ocenio kao „razočaravajuću“. Prema njegovim rečima, pre nekoliko godina „nivo nasilja u zemlji je počeo da opada, a ekonomija da raste“. Ipak, naveo je on, negativnu ulogu odigrala je nesposobnost političara da se dogovore, što je išlo na ruku borcima Islamske države. 

General je takođe naglasio da „SAD ne mogu da rešavaju taj problem“. Prema njegovim rečima, „region je dužan da se time bavi“. Oderno je naveo da Vašington treba da nastavi da pomaže nacionalnim snagama bezbednosti Iraka.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala