Donald Tramp — trijumf novca i spektakla

© AFP 2023 / MANDEL NGANDonald Tramp i njegova žena Melanije
Donald Tramp i njegova žena Melanije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Donald Tramp je skandal-majstor američke političke scene, koji je postao zvezda kampanje za izbor republikanskog kandidata na predsedničkim izborima. Na političkoj sceni SAD je ono što je Mića Jovanović na akademskoj sceni Srbije.

Za razliku od srpskog tajkuna koji se obogatio na ruševinama srpskog školstva, Tramp je stekao milijarde na nekretninama. Zgrade sa njegovim imenom su razbacane po čitavoj zemlji, u Njujorku, Las Vegasu, Vašingtonu, Atlantik sitiju, Čikagu.

Politički nekorektan

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Donald Tramp nazvao svog konkurenta idiotom

Tipičan je predstavnik američkog kapitalizma koji hrani san o tome da svako može da postane milioner, čak i ako počne sa nekoliko dolara u džepu.

Prema američkim merilima (i ne samo američkim), Tramp je neverovatno uspešan čovek jer se njegovo bogatstvo procenjuje na četiri milijarde dolara. U svetu golfa je neka vrsta ikone od kada je u njujorškom predgrađu napravio terene za golf.

Ne ustručava se da kaže da ima mnogo novca i da je finansirao predsedničke kandidate, da je 2005. godine dao novac Hilari Klinton koja je zbog toga „morala“ da dođe na njegovo venčanje.

U prvoj javnoj raspravi deset kandidata za republikanskog predstavnika na predsedničkim izborima 2016. godine, koja je prošle nedelje organizovana u Klivlendu, Tramp je bio vedeta.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Donald Tramp uporedio Ameriku sa „slivnikom za Meksiko“

Tajna njegove popularnosti je, kako je sam rekao, u tome što nije politički korektan, odnosno što kaže ono što drugi misle. U njegovom slučaju to se odnosi na Južnoamerikance koje naziva „gangsterima, siledžijama i narko-trafikantima“ i žene koje naziva „psima“ i „debelim svinjama“.

Glavna tema američkih i svetskih medija proteklih dana bio je njegov komentar da je novinarki koja ga je intervjuisala „šiktala krv iz očiju i odakle sve nije“.

Ova taktika za privlačenje pažnje uspeva — što više govori sve ga češće komentarišu, što je više u medijima to više govori. Važan je šou.

Novac i politika

Fenomen Tramp pokazuje koliku ulogu ima novac u američkoj politici. Novac je, naravno, važan i van SAD za one koji bi da se domognu vlasti — osim ako se ne radi o političarima poput Eva Moralesa i Hosea Muhike — ali u trci za predsednika SAD on je odlučujući.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Da sam predsednik, bio bih prijatelj sa Putinom

Američke kampanje su često trijumf novca i spektakla.

Pitanje je kome ide u prilog ovaj šou. Južnoamerikanci i žene su glavne ciljne grupe u kampanji Hilari Klinton koje bi demokrate da zadrže u svojim redovima.

Tramp, koji preti da će izaći iz republikanske stranke i da će se kandidovati kao samostalni kandidat na izborima, mogao bi da im ide na ruku. Hilari, koja se predstavlja kao zaštitnik ženskih prava, osvrnula se na njegove „nečuvene“ komentare, ali je odmah potom usmerila oštricu na vrh republikanske stranke i „radikalne i uvredljive“ stavove o ženama.

Tramp bi mogao da se nađe u ulozi koju je 1992. godine imao Ros Perot, milijarder koji je kao nezavisni kandidat na predsedničkim izborima dobio 19 odsto glasova i tako posredno doprineo porazu Džordža Buša Starijeg, koga je zamalo nadmašio Bil Klinton.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala