Ako bude do vaterpolista, neće biti problema

© AFP 2023 / HRVOJE POLANFilip Filipović
Filip Filipović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od čuvenog navijačkog sukoba na „Maksimiru“ do danas, kad god igraju timovi Srbije i Hrvatske, rasprave i prognoze nisu usmerene na sport, već na to da li će biti incidenata.

Sticajem okolnosti u finalu vaterpolo turnira Svetskog prvenstva u plivanju, koje se održava u ruskom gradu Kazanju, igraće reprezentacije Srbije i Hrvatske. Hoće li se u bazenu ohladiti strasti uzburkane poslednjih dana ili će napetosti biti nastavljene?

Na srpskim i hrvatskim vaterpolistima nalazi se zadatak koji nisu tražili. Njihovo je da igraju vaterpolo i pobede protivnički tim po unapred utvrđenim pravilima. Međutim, sport je odavno političko oruđe, vrlo često zloupotrebljavano. Setimo se samo fudbalskog rata između Hondurasa i El Salvadora.

Na Balkanu stvari stoje obrnuto — dok je na drugim mestima politika ulazila u sukobe zbog sporta, na našim prostorima sport je ulazio i ulazi u konflikte zbog politike. Tako je i u odnosima Srbije i Hrvatske.

Mnogobrojni politički incidenti skorijeg datuma, započeti Šešeljevim povratkom u Srbiju, kulminirali su povodom obeležavanja godišnjice „Oluje“. Poučeni iskustvom da su se oko sportskih terena uvek dešavali incidenti u vreme političkih tenzija, ljudi se sa pravom pitaju šta se može očekivati od narednih utakmica. Sticajem okolnosti, prvi na udaru naći će se vaterpolisti.

Evropski prvaci u Atini 1995 godine, reprezentativci Jugoslavije - Sputnik Srbija
Dan kad je Danilović zakucao Klintona, Kola... (video)

Sagovornici Sputnjika, međutim, ne smatraju da će u Kazanju doći do incidenata. Dugogodišnji dopisnik Evrolige iz Beograda i novinar Vremena Aleksandar Ostojić ne očekuje incidente na utakmici.

On očekuje da se srpski vaterpolisti dva dana nakon utakmice popnu na balkon Skupštine grada Beograda kao osvajači zlatne medalje.

„Što se tiče bazena u Kazanju i događaja koji su prethodili ovoj utakmici, uveren sam da to neće biti ni od kakve važnosti. To su momci koji su potpuno operisani od svake politike. Govorim ne samo o srpskim vaterpolistima nego i o hrvatskim. Suviše se dobro poznaju, suviše su utakmica odigrali, i selektori su nekada igrali zajedno. Veliki su to sportisti, neće biti nikakvih incidenata.“

U Kazanju se neće ponoviti incident iz Kranja 2003, kada je na finalnoj vaterpolo utakmici između Hrvatske i (tadašnje) Srbije i Crne Gore izbila masovna tuča.

„U Sloveniji su se desili navijači Hrvatske koji su se tamo zatekli. Vaterpolisti se nisu borili jedni protiv drugih, nego su navijači napravili skandal. U Kazanju ih neće biti, suviše je daleko“, zaključuje Ostojić.

Koncert Marka Perkovića Tompsona u Kninu povodom oboležavanja 20 godina akcije Oluja - Sputnik Srbija
Srbija uputila demarš Hrvatskoj

Sa Ostojićem se slaže i proslavljeni srpski vaterpolista Aleksandar Šapić. On smatra da će u Kazanju sve biti podređeno sportu.

„Jako dobro poznajem dobar deo i hrvatskih i naših igrača. Siguran sam da će utakmica biti fer i korektna i da će bolji pobediti na sportski način. Od srca im želim jednu dobru utakmicu, gde će na kraju jedni drugima čestitati“, kaže Šapić.

I u mnogo gorim vremenima, koja su bila mnogo bliža ratovima, srpski i hrvatski vaterpolisti imali su fer i korektne utakmice, zaključuje Šapić.

Utakmica finala u Kranju 2003. je jedna od najkorektnijih utakmica u kojoj je učestvovao, kaže Šapić.

„To što se desilo van bazena nije bila krivica ni nas, ni hrvatskih vaterpolista, već hrvatskih navijača, ako tako mogu da se nazovu.“

Šapić se seća da su tada i hrvatski vaterpolisti i stručni štab rizikovali svoju bezbednost kako bi pomogli reprezentativcima Srbije i Crne Gore.

Niko ne želi i ne priželjkuje incidente povodom sportskih događaja, a najmanje sportisti. Nadamo se da će se u Kazanju igrati vaterpolo bez upliva politike.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala