Danas dan odluke za Olivera Ivanovića

© SputnikPrekid postupka i odbacivanje optužnice jedini način da se Euleks iz ovoga izvuče sa manjom štetom.
Prekid postupka i odbacivanje optužnice jedini način da se Euleks iz ovoga izvuče sa manjom štetom. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Srbije ponovila garancije za Olivera Ivanovića. Ni posle 45 svedoka tužilaštva i dva zaštićena svedoka nema osnova da je on umešan u događaje zbog kojih je optužen. Dvojici optuženih po zajedničkoj optužnici sud odobrio da se brane sa slobode.

Aleksandar Lazović i Nebojša Vujačić, kojima se sudi po zajedničkoj optužnici sa Oliverom Ivanovićem i Dragoljubom Delibašićem za „ratne zločine“ u mitrovičkom sudu, pušteni su juče da se brane sa slobode. To je za portal „Kossev“ potvrdio i Žika Jovanović, jedan od branilaca Lazovića i Vujačića.

Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Priština ne dozvoljava da se Ivanović brani sa slobode

Da li će sud isto omogućiti i Oliveru Ivanoviću, čiji je advokatski tim takođe uložio zahtev za puštanje na uslovnu slobodu, biće odlučeno danas.

Miroslav Ivanović, sudija Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici, u razgovoru za Sputnjik kaže da na osnovu saslušanih svedoka, uključujući i dva zaštićena, protiv Olivera Ivanovića nije iznet ni jedan dokaz o krivici.

„Ni posle 45 svedoka tužilaštva i dva zaštićena svedoka nema nikakvih osnova da je Ivanović umešan u događaje zbog kojih je optužen. Bilo bi i profesionalno i fer da im se omogući da se brane sa slobode“, kaže sudija Ivanović.

Prekid postupka i odbacivanje optužnice jedini način da se Euleks iz ovoga izvuče sa manjom štetom. - Sputnik Srbija
Međunarodna peticija za odbranu Olivera Ivanovića

Garancije da će Ivanović biti dostupan ovdašnjem pravosuđu u svakom trenutku, ako mu se omogući odbrana sa slobode, ranije je dala Vlada Srbije, ali u Euleksu su do sada smatrali da bi on mogao da utiče na svedoke ako ga oslobode.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju su juče ponovo potvrđene garancije Vlade Srbije i zatraženo da se Ivanoviću omogući da se brani sa slobode.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, koji se ’neosnovano‘, mimo svake pravne logike i međunarodnih pravnih standarda, više od godinu i po dana nalazi u pritvoru, bude odmah pušten da se brani sa slobode. Vlada Srbije garantuje da će Ivanović u svakom trenutku biti dostupan Euleksu“, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Slučaj Olivera Ivanovića: Suđenje bez krivca

Sudija Miroslav Ivanović podseća da je nastavak sudskog postupka zakazan za 10. septembar, kao i da sud zbog letnje pauze uskoro prestaje da radi. Zbog toga je, dodaje on, vrlo bitno šta će biti odlučeno sutra.

„Naša procena je da postoje velike šanse da bude pušten na uslovnu slobodu, ali zbog činjenice da je to već više puta odbijeno sve je moguće. Ali ovo je zaista, takoreći, jeres, jer niko od svedoka, pa ni zaštićenih, od kojih se najviše očekivalo, nije ništa rekao što bi optužilo Olivera“, navodi sudija Ivanović.

Oliver Ivanović je optužen da je na Kosovu tokom 1999. godine počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, a optužnicom su obuhvaćeni i penzionisani pukovnik MUP-a Srbije, Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović, koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala