Srbi spremni da daju podršku formiranju Specijalnog suda

© AFP 2023Vlada samoproglašene republike Kosovo
Vlada samoproglašene republike Kosovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović izjavio je da su Srbi spremni da glasaju za usvajanje amandmana u Skupštini Kosova kako bi se stvorili uslovi za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

„Srbi su spremni za usvajanje amandmana, kao što smo bili spremni od samog početka, a da li će biti dovoljnog broja glasova, to ne znam“, rekao je Stojanović novinarima u Prilužju.

„Potrebno je da naši koalicioni partneri obezbede te glasove, da li ih ima ili nema to ćemo videti svakako u ponedeljak i ostalo je samo da sačekamo“, dodao je zamenik kosovskog premijera.

„Mi smo spremni, od početka smatramo da je to od vitalnog interesa za sve ljude koji ovde žive, bez obzira na to što neki pokušavaju da to gurnu u neki potpuno drugi kontekst. Taj sud će se formirati na Kosovu ili na nekom drugom mestu, apsolutno je za nas nevažno, ali smatramo da bi bila dobra poruka da i albanska politička elita shvati da mora da postoji odgovornost i da oni koji su činili zločine, bez obzira na nacionalnost, moraju da odgovaraju“, rekao je on. 

Vlada samoproglašene republike Kosovo - Sputnik Srbija
Prvo rezolucija o genocidu pa Specijalni sud za OVK

Osvrćući se na predlog predstavnika Alijanse za budućnost Kosova da se u Skupštini Kosova usvoji rezolucija o genocidu tokom rata na Kosovu, Stojanović je kazao da je rezolucija još jedna politička igrarija koja samo vređa, sukobljava i apsolutno ne doprinosi ničemu dobrom.

Oni koji žele da se dijalog nastavi, da se problemi rešavaju i da se stvara duh tolerancije jednih prema drugima, neće prihvatiti takvu rezoluciju, uveren je Stojanović.

„Mislim da je to samo jedan populistički trik opozicione partije u cilju pridobijanja jeftine popularnosti i podrške koja nije potrebna, jer samo doprinosi stvaranju haosa i dodatnoj destabilizaciji koja nikome ne donosi ništa dobro“, rekao je on.

Stojanović ne zna da li će se pitanje usvajanja rezolucije naći sutra na dnevnom redu skupštinskog zasedanja u Prištini, ali ističe da ako se to dogodi, to će značiti da postoji interes da se cela priča oko Specijalnog suda dodatno uskomeša.

To će značiti, rekao je Stojanović, da postoji interes da se stvori dodatna nestabilnost kako bi se skrenula pažnja sa onog što jeste najvažnije, a to je formiranje suda koji će suditi za zločine koji su se desili, bez obzira na to što neki pokušavaju da negiraju i da glorifikuju nešto što je donelo mnogo žrtava, oni koji su učinili zločine moraće da odgovaraju i to je neupitno.

Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tači nije obezbedio podršku za Specijalni sud

Šefica parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Donika Kadaj Bujupi predložila je rezoluciju o genocidu tokom rata na Kosovu.

Ona je taj predlog iznela na poslednjem zasedanju predsedništva Skupštine Kosova, a njen predlog dobio je podršku predsednika ostalih parlamentarnih grupa.

ABK je jedna od najjačih opozicionih partija u kosovskom parlamentu, a njenom lideru Ramušu Haradinaju, bivšem vođi OVK, dva puta je suđeno u Hagu za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom i oba puta je oslobođen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala