Amerikanci „dotakli dno“

CC BY 2.0 / Flickr/frankieleon / Primanje novca-ilustracija
Primanje novca-ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Procenat Amerikanaca koji stanuju u sopstvenom domu tokom drugog kvartala ove godine, prema podacima američkog Ministarstva trgovine, pao je na svega 63,5 odsto. To je najniži nivo od 1980. godine, kada je taj odnos počeo da se prati.

Pad stope vlasništva nad nekretninama u SAD naglašava razmere štete od recesije i sporog oporavka posle krize, ali sa tekućim poboljšanjem stanja na tržištu rada moguće je da se taj silazni trend zaustavi, smatraju analitičari, a prenosi Rojters. 

Oni, takođe, podsećaju da je najviša stopa vlasništva iznosila 69,4 odsto, a zabeležena je 2004. godine, dok je u prvom kvartalu ove godine iznosila 63,8 odsto. 

„Verujemo da je stopa vlasništva dostigla svoje dno, ali ne očekujemo da će ona početi značajnije da raste pre 2017. godine“, kaže viši ekonomista u agenciji „Mudis analitiks“ Andres Karbačo Burgos, i ističe da ne veruje da će se trend pada nastaviti. 

Zastave EU i Nemačke u Berlinu - Sputnik Srbija
Sankcije su kao rešeto, imaju dobru propusnost

Njegov optimizam zasniva se na padu stope nezaposlenosti koja u SAD trenutno iznosi 5,3 odsto i nalazi se na svom minimumu u poslednjih sedam godina.

Takva stopa je jako blizu granične vrednosti od 5,0 do 5,2 odsto, koju u američkoj centralnoj banci „Fed“ smatraju punom zaposlenošću.

S obzirom na slabu ponudu biroa za zapošljavanje, raste pritisak za povećanje plata, pa se može očekivati da uskoro poraste broj radnika koji su u mogućnosti da kupe svoju prvu nekretninu. 

S druge strane, kada je u pitanju iznajmljivanje stambenog prostora, stopa slobodnih stambenih jedinica je najmanja od 1985. godine i u drugom tromesečju iznosila je 6,8 odsto, dok je u prvom bila 7,1 odsto. 

Barak Obama i Angela Merkel na Samitu G7 u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Amerika — najvažnija članica Evropske unije

Prosečna cena najma nekretnine u drugom kvartalu povećala se na 803 dolara, a početkom godine iznosila je 766 dolara.

Takvo povećanje, smatraju ekonomisti, podstiče želju za kupovinom nekretnine, što bi dalje, do kraja godine, moglo da podstakne inflaciju u određenoj meri.

U tekstu se navodi mišljenje stručnjaka londonske firme „Kapital ekonomiks“ koji smatra da će cene zakupa stana u SAD u ovoj i idućoj godini imati godišnji rast od pet odsto, što je najviše od 1980. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala