Kameron migrante nazvao insektima

© REUTERSDejvid Kameron
Dejvid Kameron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski premijer Dejvid Kameron izazvao je oštre kritike javnosti zbog izjava o migrantima za koje je rekao da „u rojevima prelaze Mediteran u potrazi za boljim životom“.

„Roj ljudi dolazi preko Mediterana u potrazi za boljim životom, oni žele da dođu do Britanije zato što u Britaniji ima posla, Britanija je rastuća ekonomija, neverovatno mesto za život“, rekao je Kameron za televiziju ITV tokom posete Vijetnamu.

On je, međutim, dodao da Britanija mora da zaštiti svoje granice tako što će sarađivati sa susednom Francuskom, preneo je AFP.

Luka Kale - Sputnik Srbija
Migranti napali tunel ispod Lamanša

Kameron treba da se „seti da govori o ljudima, a ne insektima“, rekla je Harijet Herman, lider opozicionih laburista.

Oglasio se i Savet za izbeglice koji radi sa tražiocima azila, ocenivši da je Kameronova izjava „užasan, dehumanizujući govor jednog svetskog lidera“.

Azilanti sa Bliskog Istoka u Srbiji - Sputnik Srbija
Imaju li migranti u Srbiji ljudska prava

Čak je i Najdžel Feridž, lider Stranke za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva, koja se zalaže za strožu kontrolu imigracije, izjavio da ne bi nikad upotrebio sličan rečnik. „Premijer je jutros pokušavao da zvuči oštro. A sasvim drugo je pitanje da li to zapravo misli ili ne“, rekao je Feridž za Bi-Bi-Si.

Oko 3.000 ljudi, uglavnom iz Sirije i Eritreje, kampuje u francuskoj luci Kale dok pokušava da pređu u Britaniju ilegalno, brodovima ili vozovima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala