Seljimi: Kosovo će bolje zaštititi srpsko nasleđe

© Sputnik / Petar VujanićManastir Pećka patrijaršija
Manastir Pećka patrijaršija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi izjavio je danas da članstvo Kosova u Unesku neće promeniti prirodu nasleđa Srpske pravoslavne crkve, već će ono biti bolje zaštićeno.

Učlanjenje Kosova u Unesko ne predstavlja nikakav napad na srpske crkve već se radi o potrebi da se Kosovo poveže sa obrazovanjem, naukom i kulturom, rekao je Seljimi za Radio slobodna Evropa.

Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu. - Sputnik Srbija
Unmik — pismonoša Prištine u Unesku

„Učlanjenje Kosova u Unesko će samo unaprediti položaj srpskog nasleđa na Kosovu. Ono će biti most koji će povezivati Srbiju i Kosovo, a ne linija razdvajanja. Zbog toga se nadam da će Srbija prekinuti sa svojom politikom blokade i izolacije Kosova“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Kosovo se angažovalo da lobiranjem kod zemalja koje su članice UN obezbedi dve trećine glasova zemalja članica ove organizacije za prijem u Unesko.

„To je teška bitka i Kosovu neće biti lako. Ali uz pomoć svih naših međunarodnih partnera i drugih zemalja nastavićemo drugu, a zatim i treću fazu lobiranja kako bismo osigurali glasove“, istakao je Seljimi.

On je podsetio da je Kosovo i prethodnih godina analiziralo mogućnost učlanjenja i da su ove godine zajedno sa saveznicima zaključili da je pogodan trenutak da se obezbedi dve trećine glasova.

„Ništa nije sigurno ali postoje dobri nagoveštaji da je svet spreman da prihvati Kosovo u porodici Uneska“, dodao je Seljimi.

Srbija se protivi prijemu Kosova u Unesko.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala