Poseta Obame Etiopiji razljutila humanitarce

© REUTERS / Tiksa NegeriBarak Obama u Etipiji
Barak Obama u Etipiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik stigao je u nedelju u dvodnevnu posetu Etiopiji, a međunarodne humanitarne organizacije su njegovu posetu okarakterisale kao licemernu, s obzirom na stanje ljudskih prava u toj zemlji.

Etiopija je ključni strateški saveznik SAD u ratu protiv terorizma i ima bliske bezbednosne veze sa Amerikom.

Ta afrička zemlja ima hiljade vojnika u susednoj Somaliji, koja se zajedno sa Kenijom suočava sa islamskom militantnom grupom El Šabab.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama - Sputnik Srbija
Obama razočarao Afriku

Etiopija je uvela zakon za borbu protiv terorizma, pod nazivom Proklamacija za borbu terorizma, koji, kako kaže „Hjuman rajts voč“, vlada koristi kako bi obeležila političke protivnike.

Prema izveštaju HRV, sredinom 2007. godine je na hiljade ljudi pobeglo iz Etiopije zbog napada vojnih snaga na civile, tražeći utočište u susednim državama, Somaliji i Keniji.

Bivši ambasador Etiopije Imru Zeleke je u otvorenom pismu američkom državnom sekretaru Džonu Keriju 2013. godine napisao da je „Etiopija glavni američki saveznik iz Afrike, ali da Amerika ne izgleda zabrinuto zbog otvorenog kršenja ljudskih prava, bespravne uprave i neobuzdane korupcije od strane režima u Adis Abebi“.

„Režimsko flagrantno mešanje u hrišćanske i muslimanske verske poslove stvorilo je razdor među verskim zajednicama.“

Manekenke - Sputnik Srbija
Golotinjom na Obamu

Uprkos kritikama, Obama je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom zemlje pohvalio Etiopiju kao „izvanrednog partnera“ u borbi protiv militantnih islamista.

Aktivisti za ljudska prava iz „Amnesti internešenela“ nisu želeli da komentarišu Obaminu posetu Etiopiji.

„Mi ne želimo da ova poseta bude iskorišćena da se ’opere‘ administracija koja je poznata po kršenju ljudskih prava“, rekao je portparol „Amnesti internešenela“ Abdulah Halahe, koji je upozorio da će poseta biti korišćena od strane administracije kao dokaz međunarodne podrške.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala