Grčka počela sa otplatom duga

© REUTERS / Dado RuvicEvrocenti pored Grčke zastave
Evrocenti pored Grčke zastave - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo finansija Grčke počelo je sa isplatom duga za kredite u visini 6,25 milijardi evra. Sredstva iz Atine biće usmerena u Evropsku centralnu banku, MMF i Grčku centralnu banku.

Navodi se da će isplata ECB iznositi 4,2 milijardi evra, MMF može da računa na 2,05 milijardi evra, Centralna banka Grčke na 500 milijardi evra.

Grčka - Sputnik Srbija
Grci štede, ali za turiste krize nema

S druge strane, Grčka je dobila bridž-kredit od evrozone za sumu od 7,16 milijardi evra, saopštio je predstavnik Evropske komisije Margaritis Šinas.

„Kratkoročna pomoć Grčkoj od 7,16 milijardi evra je uplaćena“, saopštio je on.

Grčke banke biće danas su ponovo otvorene nakon što su tri nedelje bile zatvorene. I dalje će važiti limiti za podizanje novca i biće sprovođena kontrola kapitala.

Uredbom grčke Vlade, utvrđeno je da limit za podizanje novca tokom jedne sedmice iznosi 420 evra, a dnevni limit za podizanje novca i dalje će biti 60 evra, preneo je AFP.

Tronedeljni prekid u radu grčkih banaka mogao bi da košta tu zemlju čak tri milijarde evra, ne računajući neostvareni prihod od turizma, pokazala je najnovija studija.

Grčki dnevni list „Katimerini“ je, pozivajući se na podatke trgovinskih udruženja, objavio da je samo maloprodajni sektor pretrpeo štetu od 600 miliona evra, pri čemu je najviše pogođen sektor maloprodaje odeće.

Zamenik grčkog ministra finansija Dimitris Mardas potvrdio je da će banke u Grčkoj danas početi sa radom.

Grčke banke su zatvorene od 29. juna uz kontrole kapitala koje su ograničile iznos koji može da se podigne na bankomatima na 60 evra dnevno i 120 evra nedeljno za penzionere i nezaposlene bez platnih kartica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala