Sudbina srpskih preduzeća poznata do kraja oktobra

© AFP 2023 / Youtube / Privredna komora SrbijeŽeljko Sertić
Željko Sertić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar privrede Željko Sertić kaže da će se do 31. oktobra znati koja od 44 preduzeća su privatizovana, a koja odlaze u stečaj ili im predstoji neka druga vrsta zatvaranja firme. Dodaje i da je nedopustiv pokušaj da se poslovanje rukovodstva „Srpske fabrike stakla“ prebaci na državu.

Ministar privrede Željko Sertić rekao je da je nedopustiv pokušaj da se poslovanje rukovodstva Srpske fabrike stakla prebaci na državu.

„To je nešto što savremeno ekonomsko tržište ne može da podrazumeva, mora da se zna ko šta radi i šta je čiji deo posla“, ističe ministar Sertić.

Objašnjava da kada se uđe u ozbiljne reforme mora da postoji i ozbiljna socijalna politika.

„Postoje preduzeća koja su nevoljna i nespremna za poslovanje i koja su svojim ponašanjem pokušala da vrate model rada u kom će u dogovoru s radnicima da naprave štrajkove, pa da potom država uskoči i pomogne. To više neće moći“, izjavio je za RTS Sertić.

15. srpski ekonomski samit - Sputnik Srbija
U stečaj idu skoro sva neprivatizovana preduzeća

Ministar kaže da nije optimista što se tiče situacije u „Srpskoj fabrici stakla“.

„Slušajući informacije koje dobijam, nisam optimista i ne verujem da će ’Srpska fabrika stakla‘ uspeti da plati svoj dug“, ističe ministar privrede.

On je naveo da je na jednom transparentu radnika video da piše „Ne damo fabriku“ i poručio da to nije fabrika radnika.

„Ta fabrika ima vlasnika, nema više društvenog kapitala i mora da se zna ime i prezime — ili je privatno ili je državno vlasništvo“, objašnjava Sertić.

Kaže da svako preduzeće treba odgovorno da vodi svoju politiku.

Zgrada vlade Srbije - Sputnik Srbija
Gašenje preduzeća i masovni otkazi u više faza

„Rukovodstvo ’Srpske fabrike stakla‘ je upozoreno, ’Elektroprivreda‘ je upozorila na vreme šta će se desiti u narednom periodu ako se dug za struju ne isplati. Ovo je opet apel na rukovodstvo da se uozbilji i da počne ozbiljno da razgovara sa državom, jer država više neće da popušta“, ističe Sertić.

Kaže da će se do 31. oktobra znati koja su od 44 preduzeća privatizovana, a koja odlaze u stečaj ili im predstoji neka druga vrsta zatvaranja firme.

„Od 43 preduzeća koja nemaju više zaštitu od poverilaca, jedan deo je u predstečajnom postupku, a jedan je u procesu restrukturiranja. Jedan deo će otići u stečaj i za njih je obezbeđen socijalni program“, dodaje ministar privrede.

Kaže da sutra počinju pojedinačni razgovori sa 17 preduzeća, da se vidi šta je urađeno u prethodnih mesec i po dana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala