U stečaj idu skoro sva neprivatizovana preduzeća

© Sputnik / Miloš Ćurčin15. srpski ekonomski samit
15. srpski ekonomski samit - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najveći broj od ukupno 526 preduzeća koja se nalaze u portfelju Agencije za privatizaciju će otići u stečaj, jer nisu više u stanju da posluju normalno, imajući u vidu da generišu poslovni i finansijski gubitak, izjavio je danas direktor te Agencije Ljubomir Šubara.

Šubara je na Ekonomskom samitu Srbije, koji se održava u Beogradu, rekao da ako na sve to doda da je u prethodnih pet godina kroz direktne subvencije državu to koštalo 490 miliona evra, svima treba da bude jasno u kakvom smo se problemu našli.

„Postoji nekoliko razloga zbog kojih se to dogodilo“, rekao je on i kao jedan od njih naveo taj što je nakon prve odluke o restrukturiranju 2002, koja je bila fenomenalna, usledilo još nekoliko, čiji je cilj bio da se zaštite pojedina preduzeća, ali i prikupljanje političkih poena. Pored toga, fiktivno restrukturiranje uvedeno je u velikom broju preduzeća da bi se sačekalo bolje sutra, do kojeg očigledno, kako je rekao, nije došlo.

„Ta 144 preduzeća, koliko ih je bilo u restrukturiranju, dugovale su državi četiri milijarde evra, a to nema iz čega, niti može više da se finansira“, zaključio je Šubara.

Najmlađi radnici nadaju se prodaji firme jer, kažu, drugog posla, nema - Sputnik Srbija
IMR: Samo nek nas puste do Vučića

Šubara se osvrnuo i na prethodni poziv za privatizaciju u 2014. za koji je rekao da je bio preuranjen, imajući u vidu da su od tog poziva krenuli da teku rokovi za završetak tog procesa, što je po njemu pogrešna odluka jer je dodatno iskomplikovalo stvari.

„Jasno mi je da je zakonodavac hteo da privatizaciju što pre završi, ali ipak postoje rokovi po kojima je to moguće. S obzirom na to da sam preuzeo Agenciju početkom januara, ništa po postojećem zakonu nije bilo spremno za objavu ijednog preduzeća. Znači, tu je izgubljeno pet-šest meseci, a za to vreme je bar mogla da bude spremljena privatizaciona dokumentacija“, rekao je Šubara i dodao da su mogli biti spremljeni i privatizacioni modeli.

On je podsetio da je za sada odlučeno da 188 firmi ide u stečaj, a za njih 17 je produžena zaštita od poverilaca još godinu dana.

Investicije privlače pravna sigurnost i regionalna stabilnost

Srbija treba da poradi na pravnoj sigurnosti i jačanju lokalne samouprave kako bi bila privlačnija za strane investicije, zaključili su ambasadori Francuske, Švajcarske i Austrije, Kristina Moro, Žan-Danijel Ruh i Johanes Ajgner.

Prema rečima Ajgnera, neophodno je negovati osećaj odgovornosti kod lokalne samouprave, kao i kod lokalnog biznis sektora, kako investitori ne bi birali samo Beograd ili teritoriju koja je blizu auto-puteva.

Zgrada vlade Srbije - Sputnik Srbija
Objavljen spisak 17 preduzeća čija se privatizacija odlaže

Prema rečima švajcarskog ambasadora Žan-Danijela Ruha, za veće investicije mora da postoji sigurno pravosudno okruženje, dodajući da je Švajcarska uspešna u najvećoj meri zbog poverenja u lokalnu samoupravu, koja je samostalna i funkcionalna.

I francuska ambasadorka Kristina Moro se složila sa svojim kolegama u vezi sa pravnom sigurnošću kao faktorom za privlačenje stranih investicija i dodala da je pored toga Srbiji neophodno da nastavi sa procesom političkog pomirenja sa zemljama u regionu jer upravo to šalje dobar signal stranim investitorima da je tržište sigurno za njihov dolazak.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović je, s druge strane, napomenuo da Srbija treba aktivno da radi na podizanju rejtinga na „Duing biznis“ listi Svetske banke kako bi postala privlačnija zemlja za strane investitore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala