Italija neće brod sa 700 migranata

© AP Photo / Antonio CalanniMigranti čekaju da se iskrcaju Italiji
Migranti čekaju da se iskrcaju Italiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italijanske vlasti sprečile su spasilački brod sa 700 migranata da pristane na obalu Sicilije, jer više nije bilo mesta u prihvatnim centrima, saopštila je humanitarna organizacija Lekari bez granica.

Posle dugih pregovora sa italijanskim vlastima, migranti na brodu pod nadzorom organizacije Lekari bez granica, vraćeni su zbog „manjka kapaciteta u prihvatnom centru za migrante“. Brod se sada uputio ka luci Ređo di Kalabrija na krajnjem jugu Italije, u nadi da će tamo moći da pristane rano ujutru, preneo je AfP.

Italija se bori da smesti najmanje 80.000 migranata koji su, bežeći od ratova na Bliskom istoku i u Africi, prešli Sredozemno more.

Migranti u Mađarskoj - Sputnik Srbija
Zemlje EU krše prava izbeglica

Italijanske vlasti su u četvrtak dale dozvolu da se neki od migranata sa broda Lekara bez granica iskrcaju u luku Trapani, ali je organizacija to odbila, zbog tenzija na pretrpanom brodu.

Na kraju se iskrcalo sedmoro ljudi, kojima je hitno bila potrebna medicinska pomoć, dok su njihove porodice ostale na brodu.

Predsednik ogranka Lekara bez granica u Italiji Loris de Filipi rekao je da „to što je italijanski sistem nedovoljno pripremljen, ima konkretne posledice s kojima se suočavamo“.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova mora da da ovlašćenje brodovima da se ukrcaju u luku na Siciliji, koja im je najbliža, kako bi im zatim bilo omogućeno da se vrate u zonu za potragu i spasavanje što je pre moguće i priteknu u pomoć ostalim brodovima“, istakao je Filipi.

Izbeglice iz Sirije probile ogradu na granici sa Turskom bežeći od boraca Islamske države. - Sputnik Srbija
Italija preti da će pustiti migrante u Šengen zonu

Prema procenama Međunarodne organizacije za migracije, oko 150.000 migranata je do sad ove godine stiglo do Evrope morskim putem.

Više od 1.900 migranata se udavilo u Sredozemnom moru, što je dvostruko veći broj od istog perioda prošle godine, rekao je portparol Džoel Milman.

Velika većina migranata koji beže od ratova ili siromaštva u Africi i na Bliskom istoku kreće na put iz Libije, gde su trgovci ljudima iskoristili političku krizu u zemlji kako bi stvorili unosan posao.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala