Od septembra otpuštanja nemedicinskog osoblja

© Foto : YouTube printsreen/b92rtvZlatibor Lončar
Zlatibor Lončar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je večeras da nemedicinsko osoblje u Srbiji čini 25 odsto zaposlenih u zdravstvu, da je takvo stanje neodrživo i da će ta situacija morati da se reši otpuštanjima, koja će početi u septembru.

„Standardi su da bude 10 odsto nemedicinskog osoblja, a kod nas je 25 odsto. To je neodrživo. Nije problem za lekare, ali ćemo morati da rešimo nemedicinsko osoblje. Ići ćemo na princip da angažujemo ljude preko firmi koje rade te usluge“, istakao je Lončar gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kada je reč o radiolozima, koji su deficitaran kadar u Srbiji, Lončar je rekao da je edukacija i zapošljavanje tog kadra u toku.

Kori Udovički - Sputnik Srbija
Prva otpuštanja u državnoj upravi već do septembra

„Uradićemo sve, pacijenti su na prvom mestu. Radimo, dajemo maksimum od sebe da pacijenti dobiju najbolje“, kazao je Lončar.

Govoreći o nabavci aparata, on je najavio da će u ponedeljak i utorak biti raspisan tender za kupovinu aparata za zračenje.

„Kupiće se najmanje četiri akceleratora, izgradiće se pet bunkera, uzeti simulatore i svu neophodnu opremu, ići ćemo principom ključ u ruke, da se odmah kupe i da budu osposobljeni do Nove godine“, rekao je Lončar za RTS, dodajući da će do hitne nabavke doći najviše zahvaljujući premijeru Aleksandru Vučiću i njegovom razumevanju.

Lončar je rekao i da su za ovu svrhu obezbeđena sredstva iz budžeta, od ukupno 800 miliona dinara.

Više puta obarani tender u Sremskoj Kamenici napokon je uspeo, a ministar zdravlja navodi da ima još prostora da se uzme još jedan aparat i da ih bude ukupno četiri.

Zgrada vlade Srbije - Sputnik Srbija
Gašenje preduzeća i masovni otkazi u više faza

„Neka uzmu još jedan aparat, neka se to više završi, da ne gledamo sve te primere i slike i da ti problemi ne traju više po 40 godina“, istakao je Lončar.

Kada je reč o kreditu Svetske banke za nabavku aparata za zračenje, ministar ističe da je trenutno u toku procedura za nabavku, a biće kupljeno devet ili deset aparata.

Govoreći o blokadi 17 zdravstvenih ustanova, Lončar kaže da je to nasleđen problem, ali je sada došao na red, jer su sudske odluke postale pravosnažne.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala