Dačić „ukinuo“ suverenitet Slovenije

© Tanjug / OKSANA TOSKICMinistar spoljnih poslova Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slovenački dnevnik „Delo“ navodi danas da je Slovenija izgubila svoj suverenitet kada je popustila pod pritiskom Srbije i otkazala svoje učešće na predstojećoj vojnoj paradi kojom Zagreb obeležava 20. godišnjicu operacije „Oluja“.

„Teško je zamisliti da ministar spoljnih poslova jedne zemlje može da izdejstvuje da druga zemlja odluči da njeni vojni avioni ne polete i da deset članova Počasne garde ostanu u vojnim barakama“, ističe list u komentaru na prvoj strani.

Izbeglice napuštaju Hrvatsku 1995. godine - Sputnik Srbija
Nova „Oluja“ nad Balkanom?

U tekstu pod naslovom „Spuštanje suvereniteta“ se dodaje da se upravo to dogodilo u Sloveniji nakon intervencije srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića.

Ljubljanski dnevnik se pita da li Slovenija čak uopšte ima spoljnu politiku, ili nju i dalje diktira Beograd kao i u vreme bivše Jugoslavije, prenosi slovenačka agencija STA.

Popustivši pred Srbijom, Slovenija se ponizila u međunarodnoj zajednici, navodi „Delo“.

Jedino preostalo pitanje glasi da li je Dačić zapretio Sloveniji, ili je od nje zatražio da otkaže učešće na paradi koja je zakazana za 4. avgust u Zagrebu, navodi STA.

Američka vojska paradira - Sputnik Srbija
Parada u Zagrebu bez američkih, britanskih i nemačkih vojnika

Najnoviji „salto mortale“ Slovenije bi možda i mogao da bude shvaćen kada bi Srbija bila ključna zemlja za Ljubljanu, ali podaci pokazuju da je Hrvatska mnogo značajnija, pogotovu kad je reč o poslovanju, pored toga što je sused Slovenije i sa njom deli članstvo u EU i NATO, zaključuje slovenačka agencija.

Ministar Dačić rekao je prošle nedelje da će Srbija s pažnjom pratiti koje će zemlje poslati vojsku na paradu u organizaciji Hrvatske a povodom godišnjice „Oluje“ i da će njihovo učešće smatrati antisrpskim stavom.

Dačić je juče zahvalio zemljama koje su odustale od učešća u paradi u Zagrebu kao što su Italija, Mađarska, SAD, Velika Britanija, Nemačka, Rumunija jer, kako je rekao, ne žele da unose dodatnu nestabilnost u region.

Hrvatska zastava se vijori na tvrđavi u Kninu - Sputnik Srbija
Kitarovićeva: Obeležavanju Oluje prisustvovaće i Srbi

Nakon što se ispostavilo da je od svih članica NATO-a samo Slovenija pristala da učestvuje u tom događaju, vlada u Ljubljani je juče odlučila da slovenačka vojska neće učestvovati na vojnoj paradi u Zagrebu.

Ova parada je „osetljivo spoljnopolitičko pitanje“ u međunarodnim odnosima u Jugoistočnoj Evropi koja je od strateškog značaja za Sloveniju, navedeno je u saopštenju slovenačke vlade objavljenom nakon jučerašnje sednice.

Promena stava usledila je samo dan nakon što je Ministarstvo odbrane Slovenije potvrdilo za STA da će Slovenija poslati deset gardista i tri aviona „Pilatus“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala