Parada u Zagrebu bez američkih, britanskih i nemačkih vojnika

© AP Photo / Evan VucciAmerička vojska paradira
Američka vojska paradira - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pozivnice za vojnu paradu, koja će u Zagrebu biti održana 5. avgusta, povodom akcije „Oluja“, poslate su svim članicama NATO-a, ali većina njih ne želi da svojim prisustvom raspiruje sukobe u regionu, piše hrvatski Jutarnji list.

„Iako se prethodno najavljivalo da će američki vojnici učestvovati i da bi iz NATO baze u Avijanu mogao doleteti američki borbeni avion F--16, to se neće dogoditi. Osim pripadnika američke vojske, na paradi neće biti ni nemačkih ni britanskih vojnika“, navodi se u tekstu.

„Naši sagovornici juče su bili podeljeni oko značenja te informacije i razilaze se u tumačenjima značaja učešća pojedinih zemalja u paradi. Naši sagovornici u Ministarstvu odbrane napominju da je to što dolazi troje visokih američkih generala dovoljno visok nivo“, prenosi hrvatski list. 

Na paradi bi, kako se očekuje, trebalo da prisustvuju svi strani ambasadori u Hrvatskoj, što je prvi put da će na takvom nivou strane diplomate prisustvovati proslavi vojne operacije „Oluja“.

„Prema njihovim rečima, time će operacija ’Oluja‘ konačno dobiti svoj međunarodni politički legitimitet“, navodi se u tekstu.

Hrvatska zastava se vijori na tvrđavi u Kninu - Sputnik Srbija
Kitarovićeva: Obeležavanju Oluje prisustvovaće i Srbi

To što američki vojnici neće učestvovati u paradi neki sagovornici Jutarnjeg lista smatraju velikim fijaskom.

„Sjedinjene Američke Države glavni su hrvatski vojni saveznik i ako njihovi vojnici neće učestvovati u paradi, to je veliki šamar našoj zemlji“, zaključili su sagovornici lista.

U Ministarstvu odbrane i dalje ne žele da otkriju ko je sve potvrdio učešće vojnika u paradi koja će se kretati Vukovarskom ulicom.

Kako saznaje Jutarnji, proteklih nedelju dana trajalo je žestoko lobiranje da SAD upute svoje vojnike na paradu. Tokom prošlonedeljnog Kroacija foruma u Dubrovniku hrvatski zvaničnici razgovarali su o toj temi sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorijom Nuland, koja je bila rezervisana prema toj mogućnosti.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić otkazao učešće na Kroacija forumu

Slanjem svojih vojnika američka diplomatija uputila bi snažnu podršku hrvatskoj politici i vojnom savezništvu s Hrvatskom i jasnu poruku da je za njih operacija „Oluja“ bila legitimna operacija u kojoj nisu počinjeni zločini za koje je optuživana Hrvatska.

„Bila je velika politička greška paradu vezati uz ’Oluju‘. Bez obzira na to što su naši generali oslobođeni, što su tužbe i protivtužbe za genocid odbačene i što smo i pravno dokazali da u operaciji nisu počinjeni zločini, strana diplomatija i dalje zazire od povezivanja s tim događajem“, rekli su sagovornici Jutarnjeg.

List prenosi da je Hrvatska pozivanjem na paradu zapravo od tih država tražila da se svrstaju za „Oluju“ ili protiv nje, a takva vrsta svrstavanja u ovom trenutku ne odgovara nijednoj državi.

U diplomatsku bitku oko parade uključila se i Srbija, čiji je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kako se navodi, jasno poručio da će sve države koje budu učestvovale u paradi time pokazati antisrpski stav.

List ističe da SAD u ovom trenutku nikako ne odgovara zaoštravanje situacije sa Beogradom. Pre svega zbog Kosova, ali i Makedonije. Oni Beograd žele što više da udalje od Rusije, a američko učešće u paradi sigurno ne bi tome doprinelo.

„Koliko im je stalo do mišljenja Srbije, SAD su pokazale time što je posle Dubrovnika, Viktorija Nuland otputovala i u Beograd“, navodi list i prenosi da je zvaničan stav Beograda da Srbi nikad neće slaviti „Oluju“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala