Pentagon se sprema za kosmičke napade Rusije i Kine

© Flickr / NASA's Marshall Space Flight CenterNASA obučava pilote za komercijalne svemirske letove
NASA obučava pilote za komercijalne svemirske letove - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na četrdesetu godišnjicu istorijskog „svemirskog rukovanja“ sovjetskog „Sojuza“ i američkog „Apola“, umesto da razmišlja o produbljivanju kosmičke saradnje, Pentagon se bavi hipotetičkim napadima Rusije i Kine iz kosmosa.

Zajedničkim letom „Sojuza“ i „Apola“ 1975. godine stavljena je tačka na svemirsku trku tadašnjih supersila, koja je počela još 1957. Četrdeseta godišnjica tog događaja obeležava se širom Rusije, ali i SAD. Ipak, Vašington ne mari previše za saradnju s Moskvom u oblasti osvajanja kosmosa.

I ne samo to, Pentagon je najavio osnivanje novog centra namenjenog odbrani američkih satelita od hipotetičkih pretnji Rusije i Kine. 

Sojuz-Apolo: 40 godina od istorijskog sovjetsko-američkog leta u svemir - Sputnik Srbija
Sojuz-Apolo — sovjetsko-američko rukovanje u svemiru

Na taj način će, kako je navedeno, Pentagon i vlada moći efikasnije da usklađuju svoje delovanje u slučaju napada. Centar je deo projekta Ministarstva odbrane SAD, s budžetom od pet milijardi dolara koje su namenjene poboljšanju kosmičke bezbednosti. 

Docent Merilendskog univerziteta u Frostbergu u intervjuu televiziji Raša tudej izjavio je da je sve to rezultat stalne konfrontacije SAD s Rusijom i Kinom. 

„Kada se SAD ne bi neprestano upuštale u sukob s Rusijom i Kinom, imali bismo mnogo manje razloga za brigu. Potrebno je da više sarađujemo. Vlade raznih zemalja pokušavaju da se ograde jedne od drugih. To nema nikakvog smisla. Zbog čega izmišljati toplu vodu? Ja smatram da je saradnja mnogo bolja“, naveo je ekspert.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala