Šta će biti sa Sirizom?

© AP Photo / Petros KaradjiasRuke naslikane na zidu, a pored je bilbord koji poziva Grke da glasaju "NE" na referendumu
Ruke naslikane na zidu, a pored je bilbord koji poziva Grke da glasaju NE na referendumu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cipras se trenutno nalazi u veoma teškoj situaciji, smatra sociolog Jovo Bakić i ocenjuje da će se umereno i radikalno krilo Sirize uskoro razići.

Iako je, u žučnoj raspravi do ranih jutarnjih sati, grčki parlament usvojio predlog zakona o hitnim merama za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma sa Evropskim stabilizacionim mehanizmom, a Evrogrupa odobrila početak pregovora o trećem paketu pomoći, stanje u Grčkoj se nikako ne može oceniti kao stabilno. Jedno od pitanja je i budućnost vladajućeg pokreta Sirize.

Zbog prihvatanja diktata evrozone, grčki premijer Aleksis Cipras nalazi se u veoma teškoj situaciji, smatra sociolog Jovo Bakić. Jasno je da je Cipras imao većinsku podršku Sirizinih poslanika u Parlamentu, ali je većina članova Centralnog komiteta Sirize bila protiv mera štednje. To je zato, kaže Bakić, što pokret Siriza obuhvata niz različitih grupa, umerenih i radikalnih i očigledno je da su oni umereniji u većem broju ušli u skupštinu. 

Grčka - Sputnik Srbija
Grčki Parlament podržao predlog kreditora

„Izgleda da je potpuno različit odnos snaga u CK Sirize i poslanika Sirize. Ono što sam imao prilike da čitam govori da je od 200 članova CK 109 glasalo protiv Ciprasove odluke. U tom smislu, pitanje je kako će i birači Sirize gledati na ovo što se desilo. U svakom slučaju, glasanje u skupštini ne oslikava odnos u samoj koaliciji Sirize. Sindikati su protiv — članovi sindikata javnih službi stupili su u štrajk“, kaže Bakić za Sputnjik.

Upravo to što se sastoji od različitih umerenih i radikalnih grupa, razlog je zbog kog će se Siriza gotovo sigurno pocepati, tvrdi Bakić i predviđa da će se radikalno krilo Sirize odvojiti i izabrati novo vođstvo dok će Cipras ostati lider umerenijeg krila. U radikalno krilo Sirize spada, prema Bakiću, i doskorašnji ministar finansija Janis Varufakis, koji je dao ostavku, kako Bakić kaže, onda kada je uvideo da je Cipras sklon popuštanju. Izbori koje je grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Vucis najavio za septembar ili oktobar su vrlo mogući, kaže Bakić.

„Ranije nije realno da se raspišu izbori, ali bi moglo da se desi da septembar ili oktobar budu meseci gde će se još jednom proveriti volja građana. Ovo su vrlo teške stvari, radi se o nekim odnosima koji opredeljuju strateški put Grčke. Pitanje je da li će se ostati u evrozoni, jer radikalno krilo Sirize smatra da ostajanje u evrozoni nije dobro jer se ostanak u evrozoni poklapa sa ucenama. Druga je stvar što ni istupanjem iz evrozone ne znači kraj ucenama“.

Nemačka kancelraka Angela Merkel i grčki premijer Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Atini se oduzima suverenitet

Deobe u Sirizi ne idu u prilog ni sličnim pokretima u Evropi, kao što je španski Podemos, ocenjuje Bakić.

„Podemos u Španiji prati šta se zbiva i njima ne ide u prilog to što je Siriza podeljena. Ne ide u prilog ni to što je ona ’legla na rudu‘ jer, na neki način, sve ovo što se desilo, taj nepopustljivi stav Nemačke, osim pukog ispoljavanja moći, što je čini mi se kod Šojblea kao ličnosti evidentno, jeste poruka svima koji bi sledili primer Sirize, da se na to neće blagonaklono gledati. Naprotiv, ako neko nešto pokuša da uradi, biće mu slomljena kičma, kao što je Sirizi i Grčkoj“, zaključuje Bakić.

Koliko je rasprava o prihvatanju mera štednje podelila vladajući pokret govori činjenica da su protiv usvajanja ovog zakona bili i bivši ministar finansija Janis Varufakis, zamenica ministra finansija Nađa Valavani koja je podnela ostavku, kao i prvi zamenik ministra zdravlja Dimitris Stratulis i prvi zamenik ministra odbrane Kostas Isihos.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala