Varufakis: Sporazum sa Grčkom kao 1919. sa Nemačkom

© AFP 2023 / JOHN THYS Janic Varufakis
Janic Varufakis - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis uporedio je sporazum koji je Atina bila prinuđena da potpiše sa zajmodavcima sa Sporazumom u Versaju 1919. godine koji je, prema rasprostranjenoj interpretaciji, doveo do kraha nemačke Vajmarske republike i bio uvod u Drugi svetski rat.
Vestminsterska palata u Londonu, pored Temze, sedište je Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije - Sputnik Srbija
Britanija neće da plaća za Grčku

„Ovo nema veze sa ekonomijom, niti sa postavljanjem Grčke na kolosek oporavka", rekao je Varufakis australijskom televizijskom kanalu ABC.

Sporazum sa zajmodavcima koji je Atina potpisala u ponedeljak nazvao je „neodrživim". On podrazumeva pozajmicu Grčkoj od oko 86 milijardi evra u zamenu za drakonske mere štednje. Atina je pristala da proda državnu imovinu u vrednosti od 50 milijardi evra. Novac će ući u fond pod nadzorom kreditora, a polovina sredstava će biti iskorišćena za dokapitalizaciju grčkih banaka, dok će se ostalih 25 milijardi evra otići za isplatu grčkog duga.

Nemačka kancelraka Angela Merkel i grčki premijer Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Atini se oduzima suverenitet

„Ovo je novi Versajski sporazum koji ponovo proganja Evropu i premijer (Aleksis Cipras) to zna. Zna da je proklet ako ga prihvati i da je proklet ako ga ne prihvati", poručio je bivši ministar finansija.

Pobednice u Prvom svetskom ratu su Versajskim sporazumom obavezale Nemačku da plati  ratnu odštetu koja je u prvo vreme procenjena na 269 milijardi maraka, a 1921. godine na 132 milijarde maraka. Nerealno velika odšteta protumačena je kao namera da se Nemačka kazni, kao što se sadašnji sporazum Grčke sa zajmodavcima tumači kao kažnjavanje Atine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala