Amerika hoće Srbiju u EU

© Tanjug / Marko ĐokovićTomislav Nikolić i Viktorija Nuland
Tomislav Nikolić i Viktorija Nuland - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija je uložila mnogo napora da stabilizuje situaciju u regionu, to je njeno opredeljenje i od toga neće odstupiti uprkos tome što očigledno nisu baš svi u okruženju spremni da podele težinu tog posla sa nama, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa zvaničnicom Stejt departmenta Viktorijom Nuland.

„Srbija postupa odgovorno prema budućnosti regiona ne odgovarajući na pojedine sporadične provokacije od strane naših suseda, a to ne doživljavamo kao našu slabost, već kao investiciju u bolji život građana“, rekao je Nikolić.

On je ocenio da je dobro što britanska rezolucija o Srebrenici nije prošla u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer bismo se ponovo sukobljavali. Umesto da svi zajedno radimo na boljoj budućnosti, gubimo vreme podsećajući prošlosti naših međusobnih sukoba.

Viktorija Nuland - Sputnik Srbija
Ameriku zanima ko govori u ime Srbije

Nikolić je istakao da je vrlo poražavajuća činjenica to što je već sledeći dan takvu rezoluciju doneo Evropski parlament, i to na predlog poslanika iz Hrvatske, koji je trebalo da se seti srpskih stradanja u Drugom svetskom ratu i posle njega.

Srbija je uložila mnogo truda da se smanje tenzije na Balkanu, a svojim reformama i uređivanjem države u prethodnih nekoliko godina svakako je zaslužila da što pre bude primljena u punopravno članstvo EU, rekao je Nikolić, navodi se u saopštenju pres-službe predsednika Republike.

Pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland istakla je da Sjedinjene Države podržavaju Srbiju na njenom putu evrointegracija i da su spremne da u tome pomognu.

Partnerstvo naše dve zemlje jača našim zajedničkim radom i Amerika je vrlo zainteresovana da Srbiju vidi u porodici evropskih naroda, rekla je Viktorija Nuland, navodi se u saopštenju.

Ona je pozdravila napredak koji je Srbija iskazala prolazeći kroz reforme koje imaju za cilj modernizaciju zemlje.

Nulandova je danas razgovarala i sa šefom srpske diplomatije i predsedavajućim OEBS-u Ivicom Dačićem o rešavanju ukrajinske krize.

Tokom posete Beogradu, koja je deo njene balkanske turneje, Nulandova će se sastati i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je najavio da će se na stolu naći sve teške teme.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala