Đurić: Priština prokockala status miljenika Brisela

© Foto : Tanjug/MARKO DJOKOVICDirektor Kancelrije Kosovo i Metohija Marko Đurić
Direktor Kancelrije Kosovo i Metohija Marko Đurić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da, iako u ovom trenutku ima dosta problema u implementaciji dogovorenog tokom briselskog dijaloga, Beograd nastavlja aktivnosti u okviru procesa normalizacije odnosa sa Prištinom, i najavio da će u već u sredu u Briselu učestvovati na sastancima o sprovođenju do sada postignutih dogovora.

Đurić je u intervjuu Tanjugu rekao da je Priština politikom opstruiranja i stalnog odugovlačenja sprovođenja ključnih elemenata Prvog briselskog sporazuma praktično prokockala ekskluzivni status miljenika Brisela.

Pregovori u Briselu - Sputnik Srbija
Beograd i Priština polovinom jula ponovo u Briselu?

„Čini se da se prvi put od početka pregovaračkog procesa, iako jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova priznaju neke od najuticajnijih članica EU, teret i stigma kočničara procesa normalizacije odnosa nedvosmisleno prebacuje na Prištinu“ dodao je Đurić.

Upitan kada bi u dijalogu Beograda i Prištine mogla biti održana sledeća runda razgovora na premijerskom nivou, Đurić je rekao da je kao i mnogo puta do sada na potezu Priština, ali da je novina to što je predstavnicima Prištine u Briselu ovoga puta jasno stavljeno do znanja da posledice zbog njihovog taktiziranja i odugovlačenja ne može da snosi Beograd i proces evrointegracija Srbije.

Nemačka kancelraka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Kompromis po „Merkelovoj skali“

„Beograd je spreman da koliko sutra nastavi tamo gde se stalo u poslednjoj rundi dijaloga na premijerskom nivou, privede kraju i formalizuje dogovore o telekomunikacijama i, nama najvažnijem pitanju, Zajednici srpskih opština“, rekao je on.

Kako je objasnio, termini sastanaka određuju se u Briselu, „ali je i na terenu potrebno privoleti Prištinu da sprovede ono što je do sada dogovoreno, kako bismo imali razumnu dinamiku u procesu normalizacije odnosa, ali i procesu evrointegracija“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala