Varufakis: Biće nam gore

© AFP 2023 / JOHN THYS Janic Varufakis
Janic Varufakis - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis smatra da će Grčkoj posle postizanja dogovora o novom paketu pomoći sa kreditorima biti samo gore.

„Nadam se da će naša Vlada istrajati na resktrukturiranju duga, ali ne vidim kako će nemački ministar finansija (Volfgang Šojble) ikada to potpisati. Ako potpiše, to će biti čudo“, izjavio je Varufakis u intervjuu za „Nju stejtsmen“.

Sastanak evropskih lidera u Briselu zbog duga Grčke - Sputnik Srbija
Postignut sporazum, Grčkoj do 90 milijardi evra od EU

Varufakis je ocenio da su uslovi koje je Grčka prihvatila u zamenu za novi paket pomoći apsolutno nemogući.

„To je ona vrsta predloga koju date drugoj strani kada ne želite da postignete sporazum“, rekao je Varufakis.

„Ova zemlja mora da prestane da se pretvara, moramo da prestanemo da uzimamo nove kredite praveći se da smo time rešili problem, kada smo svoj dug načinili još manje održivim uz mere dodatne štednje, koja dodatno urušava ekonomiju i vodi u humanitarnu krizu“, kazao je on.

Grčki ministar finisansija Janis Varufakis - Sputnik Srbija
Varufakis: Šojble želi da utera strah u kosti Francuzima

Varufakis, koji je svoje povlačenje sa mesta ministra finansija opravdao „saznanjima da će to pomoći Ciprasu u pregovorima“, najavio je i autorski tekst za nemački „Cajt“ u kome je optužio Šojblea da je već zacrtao izlazak Grčke iz evrozone.

Veoma zategnut odnos Varufakisa i Šojblea nijedna strana nikada nije skrivala od javnosti, a grčki profesor ekonomije sada kaže da mu je lično Šojble rekao da je Gregzit važan deo plana nemačkog ministra finasija za Evropu.

„Nisam pisao ovaj članak kao grčki političar koji kritikuje način na koji nemačka štampa ocrnjuje naše razumne predloge, koji kritikuje odbijanje Berlina da ozbiljno razmotri naš umereni plan restrukturiranja dugova, koji kritikuje odluku evrogroupe da da zeleno svetlo ECB da zatvori naše banke. Pisao sam ovaj članak kao Evropljanin koji posmatra kako se razvija poseban plan za Evropu — plan doktora Šojblea“, naveo je Varufakis.

Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Cipras: Izlazak Grčke iz evrozone — prošlost

Kako je dodao, u članku koji će biti objavljen u četvrtak, postavljaju se dva pitanja čitaocima „Cajta“: „Da li je ovo Plan koji vi odobravate?“ i „Da li smatrate da je plan dobar za Evropu?“

Grčka i lideri Evropske Unije postigli su jutros dogovor o merama koje Grčka treba da preduzme u zamenu za novi trogodišnji paket pomoći toj zemlji vredan 86 milijardi evra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala