Demonstranti se tokom Majdana krili u kanadskoj ambasadi

© Sputnik / Aleksej Furman / Uđi u bazu fotografijaZaoštravanje situacije u Ukrajini
Zaoštravanje situacije u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Učesnici antivladinih demonstracija koji su zahvatili Kijev početkom 2014. godine tokom nedelje su koristili ambasadu Kanade u prestonici Ukrajine kao utočište, saopštio je list „Toronto star“, pozivajući se na istraživanje koje je sprovela agencija „Kanadijan pres“.
Zaoštravanje situacije u Ukrajini - Sputnik Srbija
Savet Evrope: MUP Ukrajine ometao istragu o Majdanu

„Prema mnogim izvorima u Kijevu i Otavi, sve je počelo kada je jedan demonstrant kojeg je pratila policija počeo da maše kanadskim pasošem pred čuvarima ambasade. Čim su se vrata otvorila, za njim su ušli i drugi demonstranti, naoružani palicama i kamenjem“, saopštio je list.

Ambasador Kanade u Ukrajini Roman Vaščuk priznao je u intervjuu agenciji da je čovek sa kanadskim pasošem „bio nekako povezan sa grupom (protestanata)“. On je priznao i da su se demonstranti smeštali u glavnom holu ambasade tokom nedelje. Ta činjenica, kako navodi list, nikad se nije čula iz kanadske ambasade.

Šef kanadske diplomatske misije dodao je da protestanti nisu naneli nikakvu štetu svojim prisustvom u zgradi.

„Kao što smo rekli, to je trajalo nekoliko dana i nakon odlaska ostavili su cveće“, izjavio je Vaščuk.

Zaoštravanje situacije u Ukrajini - Sputnik Srbija
Koga je Ukrajina izdala na Majdanu

Prema njegovim rečima, nakon incidenta koji je on nazvao „gestom koji je trebao da izazove reagovanje i izađe se u susret ljudima, nastradalim u neredima“, Ambasada je pojačala mere bezbednosti.

Kako je saopštio agenciji izvor u MUP-u Ukrajine, zbog akcija protestanata bila je pokrenuta istraga. Nakon što je Viktor Janukovič napustio zemlju, istraga je obustavljena.

„Nije bilo velikih prepreka da se uđe unutra. Nema tako mnogo čuvara. U isto vreme Kanada je više podržavala protestante, nego Vladu Ukrajine“, rekao je jedan od njih.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala