Vlada BiH: Okolnosti ispitati u roku od sedam dana

Parlament Bih
Parlament Bih - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet ministara BiH je na današnjoj vanrednoj sednici u Sarajevu zadužilo Ministarstvo bezbednosti BiH da u roku od sedam dana ispita sve okolnosti koje su dovele do napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u subotu u Potočarima.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić je na konferenciji za novinare nakon vanredne sednice Saveta ministara rekao da je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ignorisala zahteve za saradnju i pomoć u obezbeđenju komemoracije.

Telohranitelji štite Aleksandra Vučića prilikom napada u Srebrenici - Sputnik Srbija
Izetbegovićev saradnik organizovao napad na Vučića?

Prema njegovim rečima, bilo je i drugih propusta, a koordinacija između policijskih agencija bila je veoma loša i u pojedinim trenucima bilo je i svađe među njima.

Poseban problem je predstavljala razmena informacija između policijskih agencija.

„Takođe, problem je bila i sama organizacija, odnosno režija komemoracije. Bina za VIP osobe je bila preduboko u masi, a neke stvari su menjane u hodu iako nije dobijeno odobrenje od policijskih agencija“, dodao je on.

Inače, Vlada BiH je naložila da se uspostavi saradnja svih policijskih organa na nivou BiH kako bi se detaljno rasvetlio napad na premijera Srbije.

Mektić je kazao da je Direkcija za koordinaciju policijskih tela još 23. juna tražila da im SIPA pomogne u organizaciji sahrane u Potočarima.

Resorni ministar je rekao da je Direkcija od Agencije tražila da se angažuju dva tima specijalne policije te bezbednosne agencije.

„Takođe, traženo je angažovanje i određenog broja inspektora Agencije, kao i tima za kontradiverzionu zaštitu“, naveo je Mektić, preneo je portal „Klix.ba“.

Bil Klinton u Srebrenici - Sputnik Srbija
Klinton i srebrenička demokratija

Mektić tvrdi da SIPA nikad nije odgovorila na taj zahtev.

„Oni su to samo ignorisali, nikada nisu odgovorili“, rekao je Mektić.

Predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić zatražio je formiranje posebnog tela koje bi vršilo koordinaciju različitih policijskih agencija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala