Finski Parlament protiv dogovora sa Grčkom

© AP Photo / Virginia MayoAntievro zastava na protestu u Briselu
Antievro zastava na protestu u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Parlament Finske je odlučio da ne odobri novu pozajmicu Grčkoj, u trenutku dok ministri finansija evrozone razmatraju grčki predlog o izlasku iz krize.

Opcija da Grčka izađe iz evrozone prevagnula je nakon što je evroskeptična Partija Finaca, druga po veličini u Parlamentu, zapretila da će srušiti Vladu ako podrži plan pomoći Grčkoj, saopštili su finski mediji.

Predstavnici Parlamenta su odbili da komentarišu ovaj medijski izveštaj.

Donald Tusk - Sputnik Srbija
Tusk otkazao samit EU

Finski ministar finansija Aleksander Stub postavio je poruku na Tviteru u kojoj kaže da neće da se izjašnjava o mandatu koji je dobio od parlamentarne grupe Vlade Finske koja odlučuje o toku pregovora sa Grčkom.

„Mandat nije javni i finska delegacija neće o njemu javno da govori“, poručio je portparol finskih parlamentaraca.

Većanje ministara evrogrupe u Briselu se odvija u atmosferi veliki tenzija i podela. Stavovi severnih i istočnih zemalja članica su sve oštriji kada je reč o prihvatanju plana reformi koji je ponudila Grčka u zamenu za program pomoći kako bi izbegla bankrot i izlazak iz evrozone.

Lider Partije Finaca Timo Soini, koji je i ministar spoljnih poslova, otvoreno se zalaže za „Gregzit“, odnosno izlazak Grčke iz evrozone.

Finska je jedna od nekoliko zemalja Evropske unije čiji nacionalni Parlamenti su pozvani da se izjasne o potpisivanju sporazuma sa Grčkom.

Ministri evrogrupe u subotu nisu doneli konačnu odluku o tome da li će predlog levičarske Vlade Grčke Aleksisa Ciprasa biti prihvaćen.

Nemačka delegacija je saopštila da su pregovori bili „izuzetno teški“, a nemački ministar finansija je sastavio „interni dokument“ u kome se predlaže da Grčka napusti evrozonu na pet godina ukoliko ne uspe da ispuni plan reformi u zamenu za zajam.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala