U poslednjem trenutku smo pobegli iz Potočara

© AP Photo / Marko DrobnjakovicTelohranitelji štite Aleksandra Vučića prilikom napada u Srebrenici
Telohranitelji štite Aleksandra Vučića prilikom napada u Srebrenici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da smo ostali pet sekundi duže, niko od nas ne bi bio danas u Beogradu, u poslednjem trenutku smo pobegli iz Potočara, rekla je savetnica premijera Srbije Suzana Vasiljević.

„Ovo je jedan od najtežih dana u karijeri predsednika Vlade i u životu Aleksandra Vučića. On je doneo odluku posle dugo razmišljanja i konsultacija, odluka je bila jako teška i ona njemu neće doneti ništa dobro u karijeri niti u glasačkom telu. On je postupio kao državnik u želji da pokaže poštovanje prema žrtvama“, rekla je za B92 savetnica premijera Srbije Aleksandra Vučića Suzana Vasiljević, koja se nalazila u pratnji premijera u Memorijalnom centru u Potočarima, odakle je srpska delegacije evakuisana posle napada kamenjem.

Masa gađa Vučića u Srebrenici - Sputnik Srbija
Vučić pogođen kamenom u glavu u Potočarima (video)

Ona kaže da je u početku sve bilo u najboljem redu.

„Dočekan je od Majki Srebrenice, tu su bili ljudi koji su imali lične tragedije, ali su razumeli sa kakvom porukom dolazi u Srebrenicu. Kada Hotić, jedna od majki, rekla mu je da je dobrodošao, da je još mlad i da ima priliku da ispravi tuđe greške. U svečanoj sali nije bilo nikakvih negativnih reakcija, čak su se čuli aplauzi kada se Vučiću obratio Bil Klinton“, dodaje Vasiljevićeva.

Takođe, Vasiljevićeva navodi da su se očekivale uvrede. 

Politički lider Bosanskih Muslimana , Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Izetbegović: Dva puta sam zvao Vučića

„Negativne poruke su slale vlasti iz Sarajeva, ali je načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao da je Vučić dobrodošao i pohvalio je poruke koje smo slali iz Beograda. Očekivali smo da neće biti prijatno, da će nam možda dobacivati, ali da će neko da nas gađa kamenjem… Niko ne gađa kamenjem da bi vas uvredio, već povredio ili ubio. Kada smo izašli iz sale, krenuli smo kroz Memorijalni centar i tu je počelo dobacivanje ružnih reči. Tu su bili neki članovi grupe za koju smo kasnije saznali da je navijačka grupa iz Srbije“, ističe Vasiljevićeva.

Ipak, potom je situacija eskalirala. 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Srbija uručila protestnu notu Bosni i Hercegovini

„Kada je položio cveće i kada smo krenuli pored zida na kom su ispisana imena žrtava, masa je krenula da viče ’ubij četnika‘ i ’ubij Vučića‘, a onda su poletele kamenice, čaše, flaše, cipele, sve što je moglo… Imali smo pet sekundi da nestanemo, da smo ostali duže niko od nas danas ne bi bio u Beogradu. Naše obezbeđenje se dobro snašlo, premijer nije očekivao napad, odgurnuo je obezbeđenje koje je nosilo kišobrane i pokušao da razgovara. Sa tom razularenom masom nije bilo smisla razgovarati. Obezbeđenje nas je ubacilo u automobile u trenutku kada je masa razbila ogradu i krenula na nas. U poslednjem trenutku smo izbegli iz Potočara“, priča Vasiljevićeva.

Prema njenim rečima, vlasti BiH treba da utvrde ko je kriv.

„Trasa predviđena za sve delegacije u Potočarima je odvojena ogradom od mase, ali se to ne vidi jer je masa nagrnula na ogradu koja je pukla. Na vlastima BiH je da utvrde ko je kriv, zašto su se te kamenice tu našle, zašto nije bilo jačeg obezbeđenja… Bilo bi časno da oni to istraže i da saznamo ko stoji iza ovoga“, zaključila je Vasiljevićeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala