Reakcije posle napada na Vučića

© REUTERS / STOYAN NENOVTelohranitelji štite Aleksandra Vučića prilikom napada u Srebrenici
Telohranitelji štite Aleksandra Vučića prilikom napada u Srebrenici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Majke Srebrenice smatraju da je Vučić trebalo da odmerava reči kada je govorio o Naseru Oriću i Rezoluciji o Srebrenici. Gradonačelnik Srebrenice i predsednik Organizacionog odbora Ćamil Duraković izjavio je da će istraga pokazati gde je bilo propusta u organizaciji komemorativnog skupa na kom je napadnut premijer Aleksandar Vučić.

Napad na srpskog premijera Aleksandara Vučića u Potočarima tokom komemoracije srebreničkim žrtvama izazvao je burne reakcije i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnik Srebrenice i predsednik Organizacionog odbora Ćamil Duraković izjavio je da će istraga pokazati gde je bilo propusta u organizaciji komemorativnog skupa na kom je napadnut premijer Aleksandar Vučić.

„Onaj koji je napao premijera napao je sveto i dostojanstveno mesto i žrtve koje su danas pokopane. To je mrlja za ovo mesto i služi na čast onima koji su iskoristili ovaj dostojanstveni događaj da na neki način pokažu svoju silu“, rekao je Duraković, dodajući da je „ruka Bošnjaka pružena“ i da nisu tačne ocene pojedinaca iz Banjaluke da je Vučić pokušao pružiti ruku, a da je oni nisu prihvatili.

Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić naveo je da su organizatori komemoracije u Srebrenici morali da spreče napad na delegaciju Srbije. Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je napad na premijera Vučića pokušaj njegovog ubistva i poručila da Srbija i dalje ostaje dosledna politici pomirenja u regionu.

Zakon o javnom informisanju predviđa da privatizacija medija mora biti završena najkasnije do 1. jula 2015. godine. U suprotnom, zaposlenima će biti ponuđene besplatne akcije. Ako zaposleni odbiju da preuzmu akcije, mediji se gase odnosno brišu iz registra. Od 1. jula takođe je zabranjeno budžetsko finansiranje medija umesto koga se uvodi projektno sufinansiranje. - Sputnik Srbija
Strani mediji: Skandal i pokušaj ubistva u Srebrenici

Direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je bezumni napad smišljen sa ciljem izazivanja novog rata između Srba i Bošnjaka.

„Pokušaj ubistva premijera Srbije je najbrutalniji napad na mir i stabilnost u regionu, a bezumnici koji su to počinili samo nas još više učvršćuju u uverenju da politika pomirenja koju vodimo nema alternativu“, naveo je Đurić.

Član Organizacionog odbora za obeležavanje zločina u Srebrenici Sadik Ahmetović rekao je da je napad na Aleksandra Vučića u Potočarima bio nepotreban.

„Moraju se negovati dobrosusedski odnosi i sa Srbijom i sa Hrvatskom“, rekao on.

On tvrdi da niko od građana Srebrenice nije učestvovao u incidentu i da se „radi o osobama koje nisu sa ovog područja“.

Hatidža Mehmedović iz Udruženja „Majke Srebrenice“ rekla je da je trebalo da Vučić pre posete Potočarima odmerava svoje izjave.

Zastava EU - Sputnik Srbija
EU: Osuda napada i solidarnost sa Vučićem

„Trebalo je da odmeri reči kada je govorio o Naseru Oriću i o Nacrtu rezolucije o Srebrenici koja nije usvojena u Savetu bezbednosti UN. Rezolucijom se kopalo po živim ranama“, kazala je Mehmedovićeva.

Posle incidenta, poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović pozvao je sve na groblju u Potočarima da budu „dostojanstveni u svom bolu i ne dozvole onima koji su ga uzrokovali da danas budu iznad“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala