Moja ruka pomirenja Bošnjacima ostaje pružena

© Tanjug / Tanja ValičAleksandar Vučić na konferenciji u Vladi posle incidenta u Srebrenici
Aleksandar Vučić na konferenciji u Vladi posle incidenta u Srebrenici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da njegova ruka Bošnjacima ostaje ispružena uprkos napadu koji je doživeo u Potočarima, a koji je, kako je rekao, bio dobro organizovan.

Vučić je naveo da do napada „osim nekoliko pogleda, nije bilo problema kada je dolazio, a da je po izlasku iz fabrike akumulatora jedna grupa navijača, kako je čuo, jednog fudbalskog kluba iz Srbije, počela da uzvikuje organizovano pogrde i „ubij Vučića — ubij četnika“.

Masa gađa Vučića u Srebrenici - Sputnik Srbija
Vučić pogođen kamenom u glavu u Potočarima (video)

„Kad smo izlazi iz prostora fabrike akumulatora odjedanput su uz povike ’Alahu ahbar‘, pretnje ’Ubij Vučića‘ krenuli razni predmeti. Moje obezbeđenje hrabro se držalo, na metar i po prostora koje smo imali, a sa svih strana napadnuti. Verovatno sam ja bio kriv jer sam hteo da pitam ljude zašto to radite, ja sam taj koji je pružio ruku, želi mir, to je suština naše politike. Ali tu više kraja nije bilo“, rekao je Vučić i dodao da treba da se stidi onaj koji je nastavljajući prenos pozivao na nastavak linča. 

Premijer je istakao da bez obzira što su napad na njega mnogi Srbi doživeli kao veliku mržnju, njegova ruka pomirenja bošnjačkom narodu ostaje ispružena.

„Budala ima u svakom narodu, ni mi nismo u deficitu sa takvima, i ja razumem da se najveći deo bošnjačkog naroda ne slaže sa ovim što se danas dogodilo“, rekao je Vučić.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Napad na Vučića — napad na srpski narod

„Dosta je bilo mrtvih, dosta je bilo besa. Komšije Bošnjaci, pružam vam iskreno ruku, a ne brinite za budale koje su u ovome učestvovale“, rekao je Vučić.

On je pozvao Srbe i Bošnjake da i dalje, kao i do sada, žive jedni pored drugih i dodao da će odnos prema Bošnjacima ostati isti.

„Narod u Republici Srpskoj ne treba da se oseća ni ponižen ni uvređen zato što smo se mi ponašali dostojanstveno i znali da priznamo i gnušamo se pojedinaca koji su činili teške zločine. Neki drugi nek se pogledaju u oči i kažu šta su to danas radili“, istakao je premijer.

Vučić je ponovio da se u Potočarima nije dogodio incident, već dobro organizovani napad i podsetio da kada je Edi Rama dolazio u Srbiju posle incidenta koji se dogodio „dlaka mu s glave nije falila“.

„Ponosan sam na civilizovanu Srbiju koja neće ni ovakve događaje da koristi da bi slala drugačije poruke“, poručio je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije zahvalio je specijalcima Srbije i RS koji su pomogli da delegacija izvuče živu glavu. 

Upitan da prokomentariše izjave ministara unutrašnjih poslova i policije Ivice Dačića i Nebojše Stefanovića da je ovo pokušaj ubistva, Vučić je rekao da nema nikakve sumnje da to nije bio „pokušaj da me vode na ručak ili večeru“. 

On je zahvalio gradonačelniku Srebrenice Ćamilu Durakoviću koji mu se javio posle napada, a dodao je da se članu predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću nije javio. Kako je rekao, ugrizao se za jezik, a javiće mu se kada bude mogao da razgovara hladne glave. A na pitanje da li smatra da Izetbegović stoji iza incidenta rekao je da ne želi ništa da odgovori, „jer ja nisam isti kao drugi koji su organizovali hajku protiv našeg naroda“.

Dodao je da je Srbija ćutala i o tome što „slobodno šetaju oni koji su ubijali Srbe“, misleći na Nasera Orića.

Nebojša Stefanović - Sputnik Srbija
Stefanović: Napad na Vučića — pokušaj ubistva

Na pitanje da li je prekršio bezbednosne procedure rekao je da jeste i dodao: „Ali da nisam, rekli biste da sam kukavica. Šta god da se desi — uvek sam kriv“.

Ponovivši da je pomirenje jedini mogući put, primetio je da su u Srebrenici neki uz poklič „Alahu ahbar“ hteli da ubijaju.

Na pitanje da li očekuje izvinjenje odgovorio je da ne očekuje ništa i dodao: „Bakiru Izetbegoviću nikada ništa loše neće da se dogodi u Srbiji, sačekaćemo ga u narodnoj nošnji sa pogačom i solju, a ne batinama i linčom“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala