Merkelova želi Srbiju u EU „u inat Rusiji“

© REUTERS / / Marko DjuricaAngela Merkel i Tomislav Nikolić
Angela Merkel i Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako je kontrola statističkih podataka koje dostavljaju Srbija i Albanija prilično teška, kao i u slučaju Grčke, federalna kancelarka Nemačke Angela Merkel je spremna da podrži njihovo stupanje u EU, jer se plaši da ove zemlje ne dođu pod uticaj Rusije, piše „Dojče virtšafts nahrihten“.
Angela Merkel i Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić sa Merkelovom: Srbija očekuje pomoć Nemačke

EU će ispuniti obećanja o prijemu novih članica, naglasila je Merkelova tokom ovonedeljne posete Albaniji i Srbiji. Prema njenim rečima, EU je zainteresovana za stabilan razvoj Balkanskog regiona. Kancelarka je obećala srpskom i albanskom rukovodstvu da će pozvati Evropsku komisiju da razgovara sa ovim državama o stupanju u Evropsku uniju.

„Izjave Merkelove su u suprotnosti sa zabrinutošću koju je izražavala tokom ranijih poseta, kada je govorila da bi EU mogla odložiti pregovore o njihovom stupanju zbog problema sa muslimanskim stanovništvom“, piše list.

Razlog za aktiviranje EU u regionu, „Dojče virtšafts nahrihten“ objašnjava njegovom zabrinutošću da zemlje kao što su Rusija, Turska i Saudijska Arabija pokušavaju da prošire tamo svoj uticaj.

„Iskustvo pokazuje da ulazak novih zemalja u EU iz geopolitičkih razloga često skupo košta — Grčka je takođe postala članica EU na insistiranje SAD. U toku je berba plodova“, zaključuje se u članku lista „Dojče virtšafts nahrihten“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala