Nikolić sa Merkelovom: Srbija očekuje pomoć Nemačke

© Tanjug / Srđan IlićAngela Merkel i Tomislav Nikolić
Angela Merkel i Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je u Beogradu u razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel istakao da je Srbija iskreno posvećena svom evropskom putu, sprovodi reforme i očekuje od Nemačke da joj pomogne u tome.

„Građani Srbije osećaju zamor u vezi sa evrointegracijama i potreban je podstrek na tom putu“, naglasio je predsednik Srbije.

Nikolić je poželeo kancelarki dobrodošlicu kao veoma dragom gostu, ističući da ona u veoma kompleksnim okolnostima uspeva da balansira u odnosima EU i Rusije i uspešno vodi svoju državu i ekonomiju, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Govoreći o regionalnoj saradnji, predsednik je istakao:

„Odnosi u regionu su izvanredni i mi smo ponosni na to, Srbija nije izvor nestabilnosti na Balkanu i mirno reaguje na provokacije“.

Angela Merkel i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Merkelova: Svaka čast Vučiću

On je naglasio posvećenost rukovodstva Srbije da mladi žive mirno, kao i sve buduće generacije.

Predsednik Nikolić je rekao da su ekonomski odnosi dveju zemalja izvanredni i da Srbija ne traži pomoć od Nemačke.

„Nemačka je jedan od najvećih donatora u Srbiji i mi smo na tome veoma zahvalni. Sa nama možete da razgovarate kao sa iskrenim i otvorenim partnerom“, rekao je Nikolić.

Kancelarka Merkel se zahvalila predsedniku Srbije na iskrenim rečima, pohvaljujući želje i napore Srbije da uđe u Evropsku uniju.

„Veoma je dobro to što ste rekli da je Srbija na čvrstom putu ka Evropskoj uniji i mi moramo da pazimo na zamor građana u evrointegracijama“, rekla je ona.

© Tanjug / Srđan IlićPredsednik Srbije Tomislav Nikolić sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel tokom susreta u Beogradu
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel tokom susreta u Beogradu - Sputnik Srbija
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel tokom susreta u Beogradu

Govoreći o saradnji unutar EU, Merkelova je rekla da postoji percepcija da se vodi rigidnija politika i da, štaviše, pojedine članice EU imaju drugačija shvatanja demokratije.

„Naša politika je postigla rezultate, mi smo uspeli da podstaknemo saradnju“, naglasila je nemačka kancelarka.

Govoreći o bezbednosnim izazovima u Evropi, Merkelova je rekla da Nemačka ne želi da propaganda islamskih ekstremista destabilizuje region.

„Postoji opasnost da muslimanski ekstremisti utiču na muslimane u Bosni i Hercegovini i destabilizuju Evropu“, podvukla je kancelarka.

Predsednik Nikolić je ukazao na činjenicu da Srbija predstavlja faktor stabilnosti u regionu, kao i na to da je Srbija na poziciji između Evrope i Rusije, što je ponekad dobro, a ponekad nije.

„Mi ne možemo da se odreknemo ni jednog ni drugog prijatelja i to je problem koji nastojimo da prevaziđemo“, naglasio je predsednik Srbije.

Na kraju sastanka, kancelarka Nemačke Angela Merkel je izrazila želju da ponovo razgovara sa predsednikom Srbije o situaciji na Balkanu, jer, kako je rekla, predsednik Nikolić izuzetno dobro poznaje situaciju u tom regionu, navedeno je u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala