Cipras: Ne želimo da nas pritiskaju iznova i iznova

© AP Photo / Virginia MayoAleksis Cipras
Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčki premijer Aleksis Cipras je rekao da je njegova zemlja korišćena kao eksperiment za mere štednje koji nije uspeo.
Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Cipras: Grčka korišćena za eksperiment

Četrdesetogodišnji lider je u obraćanju Evropskom parlamentu objasnio da mu je cilj da sprovede reforme koje neće dodatno ugroziti one koji su najviše pogođeni krizom koju je produbila politika štednje.

„Nemojmo da zaboravimo da je grčki narod u poslednjih pet godina učinio ogroman napor da se prilagodi (merama štednje), ali su one iscrple njegove mogućnosti i strpljenje“, rekao je Cipras i istakao da Grčka želi da ostane u evrozoni.

„Kada tražimo da se smanji dug, to je zato što hoćemo da budemo u stanju da ga vratimo. Ne želimo da nas pritiskaju iznova i iznova da prihvatimo nove pozajmice kako bi platili stare“, poručio je evropskim parlamentarcima.

Grčki premijer je objasnio da njegova vlada radi na reformama koje će ublažiti posledice recesije. „Potrebno je da obezbedimo finansiranje na srednje staze (…), inače nećemo izaći iz ove krize. Naš prvi cilj mora da bude borba protiv nezaposlenosti i podsticanje preduzetništva“, poručio je.

Cipras je govorio o ideološkim razlikama koje postoje u Evropskom parlamentu: „Svima je jasno da se ova rasprava ne odnosi samo na jednu zemlju, već da je reč o budućnosti čitave zajedničke konstrukcije: evrozone i Evrope“.

Parlamentarci iz levih partija su pozdravili Ciprasov govor aplauzom i istakli panoe na kojima je pisalo OHI, odnosno „ne“ na grčkom, što je ishod referenduma na kome su Grci u nedelju odbacili poslednji predlog evropskih zajmodavaca i MMF-a o isplati grčkog duga.

Zastave Grčke i EU - Sputnik Srbija
Grčka dobila bitku, ali ne i rat

Braneći se od napada parlamentaraca sa desnice, Cipras je rekao da je njegova vlada od dolaska na vlast pre pet meseci provela više vremena u pregovorima nego baveći se državnim poslovima.

„Razmišljali smo više o tome kako da održimo ekonomiju u životu“, rekao je Cipras.

Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, govorio je o novim rokovima grčkoj vladi za predlog reformi koji će im omogućiti da ne budu izbačeni iz evrozone.

„Gorka stvarnost je da imamo samo četiri dana da pronađemo konačni sporazum. Do sada sam izbegavao da govorim o rokovima, ali moram jasno i glasno da kažem da je konačni rok ovog vikenda“, rekao je bivši poljski premijer. On je poručio grčkoj vladi da traži pomoć od prijatelja a ne, kako je rekao, od neprijatelja, misleći na Rusiju. Cipras je nakon referenduma pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je podržao grčku vladu.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala