Nikolić: Rusija dokazala da je iskren prijatelj

© AFP 2023 / BERTRAND GUAYTomislav Nikolić
Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, povodom ruskog veta, na predlog rezolucije o Srebrenici izjavio da je danas veliki dan za Srbiju i da je Rusija pokazala i dokazala da je pravi i iskren prijatelj.

„Nisu pojedine zemlje danas pokušale da anatemišu Srbe zato što su stvarno počinili genocid. Danas je trebalo kazniti Srbe zato što nisu pristali na ucene i ultimatume. Zato što su odoleli pritiscima da se uvedu sankcije Rusiji i zato što beskompromisno poštuju istinu i pravdu“, rekao je predsednik Srbije u pisanoj izjavi medijima.

Vitalij Čurkin u Savetu bezbednosti - Sputnik Srbija
Ruski veto zaustavio britansku rezoluciju

Predsednik je naveo da se u Srebrenici desio užasan zločin koji je osudila cela Srbija.

„Rezolucija koju je predložila Velika Britanija i koja je imala do podnošenja nekoliko verzija, a podneta je čini se najdrastičnija, imala je za cilj da samo jedan, srpski narod bude osuđen za, ni manje ni više, jedini genocid svetskih razmera“, ocenio je Nikolić.

Predsednik Srbije je dodao da je paradoksalan pokušaj da narod koji je bio žrtva genocida i progona tokom Drugog svetskog rata, koji je zarad mira i slobode čitavog sveta, žrtvovao trećinu svog stanovništva tokom Prvog svetskog rata, koji je proglasio svog krvnika za brata i prigrlio ga, odrekavši se sopstvene državnosti, bude označen kao genocid.

„Čak i da je takva paradoksalna odluka bila doneta, Srbija ne bi bila ogorčena, niti bi se svetila i mrzela. Te osobine jednostavno nisu imanentne srpskom narodu. To je narod sposoban da voli i prašta, a ne da mrzi i gazi. Srbija ostaje posvećena pomirenju, miru i stabilnosti u regionu i snaženju prijateljstva širom sveta“, poručio je predsednik Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala