Štrbac: Kapetan Dragan je nevin

© AFP 2023 / ERIC CABANISKapetan Dragan
Kapetan Dragan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, u četvrtak bi trebalo da bude izručen Hrvatskoj. Svedok ekspert Savo Štrbac smatra da su optužbe neosnovane i da je ova ekstradicija presedan, jer su njeni detalji poznati javnosti.

Za kapetanom Draganom Hrvatska je raspisala međunarodnu poternicu za ratne zločine počinjene u vreme kada je bio komandant jedinice „Knindže“ na prostoru tadašnje Republike Srpske Krajine 1991. i 1992. godine. Po optužnici, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio je da budu ubijeni i komandovao je napadom na Glinu, u kojem je bilo civilnih žrtava.

Ova ekstradicija je presedan jer su njeni detalji poznati javnosti, kaže za Sputnjik Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“, koji je ispratio 47 izručenja Srba Hrvatskoj. Ekstradicije su uvek tajne, iz praktičnih razloga, a sada je poznat čak i broj leta, kaže Štrbac. 

„Mogući su problemi. U pratnji su uvek samo dva policajca, može da se desi svašta, da neko pokuša da izvrši atentat na njega. On je poznat u svetu, za nekog je pozitivan, za nekog negativan. Moguće je da njegovi prijatelji organizuju otmicu, moguće je da mu u Zagrebu pripremaju ružan doček šovinisti, fašisti, nacionalisti, a ima ih koliko hoćete“, kaže Štrbac.   

Dragan Vasiljković je u ekstradicionom pritvoru u Australiji, gde je uhapšen, proveo više od devet godina. Pušten je na slobodu 2009. godine, ali je sud ubrzo doneo odluku o vraćanju u pritvor. Zato što se 43 dana skrivao, a neko vreme je bio u izolaciji.

Štrbac, koji je kao stručni svedok boravio u Australiji i potpuno je upoznat sa predmetom, ubeđen je da je Kapetan Dragan nevin.

Kapetan Dragan - Sputnik Srbija
Kapetan Dragan u četvrtak u Hrvatskoj?

„Svi koji znaju Kapetana Dragana, a ja sam jedan od njih, zakleli bi se da nije tačno ono što stoji u rešenju o otvaranju istrage. Jedan svedoči da ga je udario u prolazu nogom u glavu i da mu je raskrvario nos. Svi ti svedoci nisu znali Kapetana Dragana, oni su se godinama kasnije setili da bi to mogao biti čovek koji ih je u prolazu udario u kninskom zatvoru. Tokom rata sam se bavio razmenama zarobljenika, svi oni, kada dođu među svoje, da bi dali sebi veći značaj, stalno su govorili kako su dolazili poznati da ih maltretiraju. Najčešće se ispostavi da to nije tačno“, podseća Štrbac.

Najteža je optužba za ubistvo dvojice zarobljenih vojnika u kampu u Bruškoj kod Benkovca u februaru 1993. godine. Štrbac kaže da mu je dugo trebalo da uđe u trag svedoku koji tvrdi da je vojnik ubijen.

„Postoji jedan jedini svedok, a to je kapetanov vojnik koji je bio kuvar u kampu, Srbin koji je to ispričao kada se vratio u Hrvatsku 1998. godine. Priča je puna kontradiktornosti, šupljina, neuverljiva, pa joj ni Hrvatska do 1995. godine nije pridavala nikakvu važnost. Verujem da je sve izmislio kupujući svoju slobodu“, kategoričan je Štrbac.

Vasiljkoviću je prošlog meseca dodeljen branilac po službenoj dužnosti, splitski advokat Darko Stanić, vrlo iskusan na području ratnih zločina, jer je branio jednog od optuženih u slučaju „Lora“, ali i pripadnike JNA optužene za zločine nad civilima. Advokati koje je izabrao Vasiljković, najverovatnije su iz straha odustali od odbrane, kaže Štrbac, koji za Sputnjik otkriva da će se na dan izručenja u Hrvatskoj ipak pojaviti neko od izabranih branilaca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala