Cipras traži otpis skoro trećine duga?

© AFP 2023 / POOL / IVAN SEKRETAREV Aleksis Cipras
Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Pratite nas
Očekuje se da će grčki premijer Aleksis Cipras na današnjem vanrednom samitu evrozone predstaviti novi predlog za rešavanje grčke dužničke krize, uz zahtev za otpisivanje do 30 odsto grčkog duga, javlja Bi-Bi-Si.

Samit lidera evrozone sazvan je da bi se razgovaralo o ishodu referenduma u Grčkoj, na kom su Grci odbacili oštre mere štednje i reforme koje zahtevaju strani poverioci u zamenu za spasavanje grčkih finansija. Osim Ciprasa, samitu će prisustvovati i novi ministar finansija Euklid Cakalotos.

Zastave EU i Grčke u Atini - Sputnik Srbija
Grčka želi da se priključi Razvojnoj banci BRIKS-a

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je uoči samita da Francuska ne može da preuzme rizik da Grčka napusti evrozonu, prenosi Tanjug.

„Francuska je uverena da ne možemo da preuzmemo rizik da Grčka napusti evrozonu, potez koji bi mogao da utiče na ekonomije širom sveta“, upozorio je Vals u izjavi za Francuski radio.

Oglasio se i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han ocenom da Grčku treba zadržati u Evrogrupi.

U dnevniku austrijske državne televizije ORF, Han je poručio da će „evropski prijatelji učiniti sve kako bi Grčku zadržali u Evrogrupi“.

Istovremeno je poručio da je sada bitan kvalitet predloga koji će grčki premijer Aleksis Cipras predati partnerima u pregovorima.

Janis Varufakis i Euclid Cakolotos - Sputnik Srbija
Pregovori s Grčkom — kompromis ili zbogom evru

Ocenio je da je važno da se u Grčkoj stvori klima povoljna za investicije, ukazujući da trenutno sudski sporovi traju predugo, kao i realizacija projekata, a investitorima su potrebni održivost i poverenje.

U međuvremenu, Evropska centralna banka zadržala je dosadašnji nivo ograničenja hitnih sredstava za grčke banke, ali je postavila strože uslove za dobijanje likvidnosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala