Ukrajina ne želi da ide stopama Grčke i otplaćuje kredite

© Sputnik / Evgeny Kotenko / Uđi u bazu fotografijaPetar Porošenko i Arsenij Jacenjuk
Petar Porošenko i Arsenij Jacenjuk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Niko ne zna čime će se završiti konflikt između Atine i Brisela, piše „Njujork tajms“, ali gledajući na to kako se odvija situacija, Kijev ne želi da ide stopama Grčke koja već ima spor sa kreditorima.
Grčka, Atina - Sputnik Srbija
Grčko „ne“: poraz imperijalne pedagogije

Ukrajina dobija finansijsku pomoć od zapadnih zemalja, ali Kijev smatra da ne treba da plaća spoljni dug dok je u toku rat na istoku zemlje. U tome Ukrajinu podržava i Međunarodni monetarni fond. 

Međutim, najveći kreditor Ukrajine „Frenklin Templton“ odbio je da otpiše deo ukrajinskog duga, predloživši da se umesto toga samo produži rok za otplatu do 2019. godine. Kako smatraju kreditori, do tog vremena ekonomija zemlje bi trebala da se oporavi. Kijevske vlasti mole da im se otpiše 40 odsto duga, u suprotnom, prema njihovim rečima, plan o izlasku iz krize neće proraditi i Ukrajina će morati opet i opet da se sastaje sa kreditorima za pregovaračkim stolom, kao što se to dešava sa Grčkom.

Grivne - Sputnik Srbija
Ukrajina neće vraćati spoljne dugove

Pritom, činovnici iz Kijeva pokušavaju da dokažu da su kreditori sami krivi što nisu videli koliko je bila korumpirana Vlada Janukoviča i davali joj velike pozajmice. Investitori, sa svoje strane, opravdavaju se da su smatrali da će u svakom slučaju ili MMF ili Rusija pomoći Ukrajini, a kreditori bi na taj način izašli kao pobednici. Sad oni nisu sigurni u to. Rok isplate kamate na obligacije Ukrajine je 24. jul. 

Kompanija „Frenklin Templton“ uverava da će odbijanje potpunog otpisivanja duga pomoći Ukrajini da se brzo vrati na tržište komercijalnih kredita i brzi oporavak. Pritom, investitori insistiraju da kupujući državne obveznice na duži rok otplate, nego što je predsednički ili poslanički mandat, za njihovu isplatu ne odgovara vlada, već država.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala