Sve nijanse rezolucije

© Wikipedia / By Yann Ujedinjene nacije
Ujedinjene nacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pavle Jevremović, bivši ambasador Srbije pri UN kaže da očekuje da će doći do uravnoteženog teksta rezolucije, ali da ne očekuje da će neko uložiti veto.
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Stiže četvrta verzija rezolucije o Srebrenici

Za pet dana, tačnije 7. jula znaće se koja, čija i kakva rezolucija o Srebrenici će se naći pred članicama Saveta bezbednosti u Ujedinjenim nacijama.

Za sada, o Srebrenici postoje četiri verzije. Prvu je predložila Velika Britanija, drugu Ruska Federacija, treća je, prema pisanju medija, kombinacija ruske i britanske, a četvrta se još čita u kabinetima.

O kojoj će se rezoluciji glasati? Da li toliko verzija tekstova rezolucije znači da u SB nema saglasnosti o britanskoj u kojoj dominira reč „genocid“ i da će biti veta?

Jevremović u razgovoru za Sputnjik kaže da očekuje da će se do kraja doći do uravnoteženog teksta za rezoluciju, koja će, kako kaže, biti prihvatljiva. Međutim, veto ne očekuje.

Savet bezbednosti UN - Sputnik Srbija
Rusija predala alternativni nacrt rezolucije o BiH

„Veto je vrlo krupna stvar i niko neće da preuzme moralnu i političku odgovornost da na tako važnom međunarodnom pitanju blokira Savet bezbednosti. Zato verujem da će se naći kompromis oko teksta“, kaže Jevremović.

On objašnjava da je usaglašavanje teksta dug proces i stvar pregovora, ali i dodaje i da su svi predlozi potpuno ravnopravni.

„Lično, mislim da je će to biti proces koji će proizvesti neki rezultat. Očigledno je da nije bilo pune saglasnosti u UN oko prvobitne verzije, ali kada izađete sa nekim predlogom, nikad i ne polazite od toga da će biti usvojen bez ikakvih izmena“, objašnjava on.

Jevremović napominje da su Britanci „išli“ sa tvrdim stavom u početku, ali napominje da je „započeo proces vešte diplomatije“ za ublažavanje tog stava.

SB UN - Sputnik Srbija
Rezolucija o Srebrenici: Ruski veto dobrodošao

„Oni će sigurno prihvatiti neki kompromis“, konstatuje on, ali ne veruje da će iz rezolucije biti izbačena reč „genocid“.

„To, teško. Rezolucija se odnosi na Bosnu, a ne na Srbiju, i ma koliko da ima zainteresovanih, sa pravnog stanovišta, Srbija je u tome autsajder“, kaže Jevremović.

Britanija je rezoluciju u Srebrenici, u kojoj se navodi da je na tom prostoru počinjen genocid od strane srpske strane, predložila uoči dvadesete godišnjice zločina u Srebrenici.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala