Ruska delegacija odbija da ide u Helsinki

© Sputnik / Sergej Gunjejev / Uđi u bazu fotografijaSergej Nariškin
Sergej Nariškin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija neće učestvovati na letnjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Helsinkiju, izjavio je predsednik Državne dume Ruske Federacije Sergej Nariškin, koji je ocenio da je nedopustivo da se umanjuje nivo ruske delegacije u tom telu.

Nariškin je izjavio da je dobio pismo od predsednika Parlamentarne skupštine OEBS-a Ilkija Kanervija s pozivom da učestvuje u radu skupštine, ali da Ruska Federacija neće promeniti odluku da ne putuje u Finsku. 

Predsednik Državne Dume Sergej Nariškin - Sputnik Srbija
Skandal! Rusija ne prihvata zabranu ulaska Nariškinu u Finsku
„Dobio sam pismo od predsednika Parlamentarne skupštine OEBS-a. On me poziva da učestvujem u radu Parlamentarne skupštine, ali naš odgovor je jednoznačan: smatramo da je nedopustivo da se umanjuje nivo ruske delegacije na sesiji Parlamentarne skupštine“, rekao je Nariškin novinarima. 

Finska je odbila da dozvoli ulazak ruskim parlamentarcima koji su pod zapadnim sankcijama, a među kojima je i predsednik Državne dume Sergej Nariškin, zbog čega oni ne mogu da učestvuju u letnjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a. Kao odgovor na ovaj korak delegacija Ruske Federacije odlučila je u punom sastavu da ne ide u Helsinki. 

Prvi zamenik predsednika Odbora za međunarodne poslove Gornjeg doma ruskog parlamenta Vladimir Džabarov kaže da bi država, koja je domaćin međunarodnog foruma takve vrste, trebalo da ignoriše sankcije.

„Mislim da je to grubo kršenje principa parlamentarizma. U Finskoj smo planirali da učestvujemo na zasedanju ozbiljne međunarodne organizacije, a ne da kupimo finske kobasice", rekao je on.

On je kao primer izuzetka naveo prošlogodišnju konferenciju OEBS-a u Švajcarskoj, kada su ruski parlamentarci prisustvovali skupu, uprkos sankcijama.

„Sankcije se tiču privatnih poseta i zabrana ulaska, a kada je reč o međunarodnim skupovima je potpuna besmislica. Osim toga, sankcije su nelegitimne, zato što su uvedene mimo odluke SB UN".

 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala