Pretnje su blef, izglasajte „Ne“

© AP Photo / Francois MoriPremijer Grčke Aleksis Cipras
Premijer Grčke Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Grčke Aleksis Cipras je u obraćanju naciji poručio da će se referendum održati i ocenio da su pretnje da grčko „ne“ znači izlazak iz evrozone — blef.

Cipras je rekao i da su „kreditori na sto stavili bolje ponude, čim je objavljeno da će Grci ići na referendum“ i ponovo pozvao građane da zaokruže „ne“.

„Nedeljni referendum nije o tome da li će Grčka biti deo evrozone. Glas za ’ne‘ nije glas za napuštanje Evrope, već glas za povratak evropskim vrednostima“, rekao je Cipras.

Cipras je dodao i da je mandat naroda jači od volje jedne vlasti.

Aleksis Cipras, premijer Grčke - Sputnik Srbija
Grčka vlada poriče kapitulaciju

On je takođe naveo i da je Grčka i dalje za pregovaračkim stolom i da će se „ići napred ukoliko sastanak Evrogrupe da pozitivnu poruku“.

Grčki premijer je istakao da je Grčka spremna za sporazum sa kreditorima nakon referenduma.

„Ljudi neće izgubiti plate, penzije, niti novac u bankama“, istakao je Cipras.

Cipras je istakao da nikada nije očekivao od demokratske Evrope da ne ostavi prostor i vreme za održavanje referenduma.

„To je sramota, imati ove scene gde su zatvorili banke samo zbog toga što smo dali ljudima mogućnost da glasaju“, kaže Cipras.

Grčka kriza - Sputnik Srbija
Grčka: Najgora je potčinjenost

On je dodao da referendum ne znači raskid sa Evropom, već vraćanje u nju sa još većim vrednostima.

Izvor iz grčke vlade rekao izjavio je ranije za Sputnjik da će Cipras prihvati sve uslove uz nekoliko izuzetaka: Reforma sistema PDV-a ali uz poseban popust od 30 odsto za grčka ostrva Pomeranje granice za odlazak u penziju tek od 2022. Dodatna isplata za siromašne penzionere treba da bude produžena do 2019. godine.

Ranije danas nemački ministar finansija Volfgang Šojble, kritikovao je u Bundestagu levičarsku vladu premijera Aleksisa Ciprasa.

„Ova vlada nije ništa uradila otkad je došla na vlast. Ne znamo da li će da održi referendum ili ne, da li je za ili protiv. Ne možemo da razgovaramo sa njima u ovakvoj situaciji“, rekao je Šojble.

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da su vrata Grčkoj otvorena, ali da neće biti pregovora do referenduma koji je zakazan u nedelju.

„Sada čekamo na referendum. Pre referenduma nije moguće nastaviti pregovore o programu pomoći, što inače ne bi bilo moguće bez odobrenja Bundestaga“, izjavila je Merkelova.

Francuski predsednik Fransoa Oland, naprotiv, traži hitan dogovor sa Grčkom. Iako su se unutar Evrogrupe dogovorili da igraju na kartu jedinstva, pozicije između glavnih partnera u evrozoni su očigledno različite.

Cipras je poslao pismo međunarodnim kreditorima u kome je rekao da će Grčka pristati na predlog „Trojke“ ako se unesu neke izmene, ali je Nemačka zadržala tvrdu poziciju. Ustupci su naišli na oštre kritike u Atini, ali je Ciprasova vlada saopštila da nije kapitulirala.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala