SAD i Kuba se dogovorile o otvaranju ambasada

© Flickr / Jaume EscofetHavana panorama
Havana panorama - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD i Kuba su se dogovorile o međusobnom otvaranju ambasada, što predstavlja najveći korak u nastojanju da se obnove veze posle više od pola veka neprijateljstva.

Predsednik SAD Barak Obama trebalo bi danas da objavi sporazum, a otvaranje američke ambasade u Havani planirano je krajem meseca. Dve zemlje pregovaraju o otvaranju ambasada, od iznenađujućeg saopštenja u decembru, da su održale tajne pregvore na kojima su se dogovorile o obnavljanju diplomatskih odnosa.

Barak Obama i Raul Kastro u Panami na Američkom samitu - Sputnik Srbija
Istorijski sastanak Kuba-SAD

Za Obamu je odmrzavanje odnosa sa Kubom u centru spoljne politike, na kraju predsedničkog mandata i na tome radi već duže vremena, prenosi AP.

Očekuje se da će i državni sekretar Džon Keri, koji je u Beču na nukleranim pregovorima sa Iranom, takođe govoriti o otvaranju ambasade. On je ranije izjavio da bi putovao na Kubu, na otvaranje.

Kubansko Ministarstvo inostranih poslova najavilo je da danas očekuje da dobije poruku od Obame o otvaranju ambasade.

SAD su prekinule diplomatske odnose sa Kubom 1961. godine, posle Kastrove revolucije. One su desetinama godina pokušavale da svrgnu komunističku vlast i da izoluju ostrvo, uključujući i pooštravanje ekonomskog embarga, koji je prvi uveo predsednik Dvajt Ajzenhauer.

Od kasnih 70-ih godina, SAD i Kuba, umesto ambasada, imaju diplomatske misije, koje su pod zaštitom Švajcarske.

Zastave SAD i Kube - Sputnik Srbija
SAD i Kuba nastavljaju dijalog

Pored otvaranja ambasada i dalje će ostati neka nerešena pitanja važna za normalizaciju odnosa, kao što su razgovori o ljudskim pravima, zahtevi za kompenzaciju za konfiskovanu američku imovinu u Havani i štetu Kube zbog embarga.

Tu su i razgovori o saradnji u sprovođenju zakona koji uključuju i osetljivu temu američkih begunaca koji su našli utočište u Havani.

Obama, takođe, želi da Kongres ukine ekonomski embargo Kubi, iako se suočava sa otporom republikanaca i nekih demokrata, koji se protive normalizaciji odnosa, jer smatraju da je prerano nagraditi režim koji ozbiljno krši ljudska prava.

Predsednik će se takođe suočiti sa jakom opozicijom u Kongresu zbog trošenja novca poreskih obveznika za izgradnju ambasade u Havani.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala